Terschelling

Defensie staakt patiëntenvervoer eilanden

Na 37 jaar staakt Defensie vanaf halverwege volgend jaar het patiëntenvervoer vanaf de eilanden. Dat laat minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag aan de Tweede Kamer laten weten, schrijft NU.nl. Doeksen gaf vorig jaar al aan het patiëntenvervoer per boot te staken.

De huidige drie helikopters die het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden uitvoeren, type AB-412 SAR-heli, staan gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden en zijn toe aan vervanging. In eerste instantie zouden NH-90 helikopters vanuit Den Helder de taken overnemen.

De minister ziet nu echter toch af van die plannen en wil helemaal stoppen met de dienstverlening. Het patiëntenvervoer is volgens haar geen kerntaak van Defensie en vormt een te grote belasting op de helikoptercapaciteit. Daarnaast wordt de NH-90 eigenlijk te groot en te zwaar bevonden voor de taak en heeft de heli momenteel veel last van bovenmatige slijtage en corrosie.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat samen met Defensie en de veiligheidsregio op zoek naar een alternatieve oplossing. Defensie stopt pas definitief met de vluchten als een alternatief gevonden is. Hulp aan schepen op zee en tijdens grote incidenten blijft Defensie wel bieden.

De helikopters van vliegbasis Leeuwarden hebben vorig jaar ruim 250 mensen vanaf de Waddeneilanden en de Noordzee naar de vaste wal vervoerd. De 76 medewerkers krijgen een nieuwe taak binnen Defensie.