Categorieën
Algemeen

Oerol 2014 officieel van start

Het Oerol Festival, editie 2014, is officieel van start gegaan. Commissaris van de Koning in Fryslân, John Jorritsma opende om 16:00 uur de 33ste editie van het festival.

Jorritsma deed dit voor het eerst op het nieuwe festivalterrein van Oerol: ‘De Betonning’ op West. De locatie vervangt het populaire Groene Strand als muzieklocatie. Op het Groene Strand is dit jaar plaats voor ‘Sense of Place’, het meerjarige thema van Oerol.

De openingsact is dit jaar van Tryater, met de voorstelling IJsvorstin. “Tryater staat garant voor een verrassende openingsact met operazangers, acteurs en vijftig koorleden door de openingsscène uit de nieuwste productie, de straatopera De IJsvorstin, op te voeren”, aldus de Oerolorganisatie.

Oerol zet dit jaar in op het vergroenen van het festival, zo legt de organisatie uit. “De natuurlijke omgeving speelt in de programmering van Oerol altijd al een hele belangrijke rol, maar dit jaar vergroent ook de productie van het festival. De energievoorziening van twee belangrijke festivallocaties het Groene Strand en De Betonning wordt geregeld via speciale aggregaten die met een serie geschakelde accu’s precies kunnen inspelen op de stroombehoefte. Op De Betonning zorgt het lichtnet voor de basisstroom. Artiesten op De Betonning en de Westerkeyn worden milieuvriendelijk in de schijnwerpers gezet, onder meer door het gebruik van LED-verlichting; en in de Pluktuin is bij de voorstelling Aan Chesil Beach van Tanya & Vergauwen de traditionele benzine-aggregaat vervangen door een zonne-accu die alleen op piekmomenten door een motortje wordt ondersteund.”

Dit jaar zijn 21 van de 38 voorstellingen tijdens Oerol een première. Net als voorgaande jaren zal ook ‘Opium op Oerol’ weer terugkeren, het dagelijkse programma van de Avro met Cornald Maas. Bevestigde gasten in het programma dit jaar zijn onder andere presentatrice Anita Witzier, mezzosopraan Tania Kross, oud-schaatskampioen Mark Tuitert en Journaal-anchor Annechien Steenhuizen. Van maandag 16 t/m vrijdag 20 juni zendt de Avro het programma iedere avond om 19:30 uit.

De ‘studio’ van Opium op Oerol is in de achtertuin van StayOkay, waar ook de webcam van Skylgenet.nl zich bevindt. Op de webcam is dan ook een banner van de Avro te zien. Tijdens Oerol is het fietspad langs StayOkay één van de drukste paden op het eiland. Dit geeft een leuk beeld op de webcams. Tip dus!

Naast de leuke beelden via de webcams, zal Skylgenet.nl het festival zo goed mogelijk naar de bezoeker proberen te brengen via de site, Twitter, Facebook en Google+.

-- Advertentie --