Voor het eerst zijn er op de Waddeneilanden grote hoeveelheden plastic uit zee aangespoeld. Het gaat om microplastics, bekend als de ‘plasticsoep‘ uit de oceanen.
Op de stranden van Texel, Vlieland, Rottumerplaat en Simonszand zijn grote hoeveelheden plastic scherven en korrels gevonden. Op Terschelling is vooralsnog geen melding gedaan.
Het is voor het eerst dat de ‘plasticsoep’ in Nederland aanspoelt, waarschijnlijk door een storm. Onderzoeker Jan Andries van Franeker in de Leeuwarder Courant: “We vinden hier meestal vers plastic en groter afval. Nu zaten er ook veel kleine en oude stukjes bij”. De aanwezigheid van een bepaald type mosselen tussen het afval is volgens Van Franeker een bewijs dat het afval afkomstig is van de grote berg plastic afval in de Atlantische Oceaan. In de Grote Oceaan komt het meeste afval samen, onderzoekers vermoeden dat zich daar een afvalberg met een oppervlak 34 keer zo groot als Nederland bevindt.
Het kost honderden jaren voordat plastic volledig afgebroken is. In die periode breekt het echter steeds verder in stukken tot microplastics. Kleine bolletjes en scherven plastic, die nu dus ook op de Wadden gezien zijn. Vogels en vissen zien het plastic aan voor eten en het wordt dan ook in vrijwel alle dode zeedieren gevonden.
Het opruimen van het aangespoelde plastic is moeilijk, omdat de deeltjes klein en soms bijna onzichtbaar zijn. Jorien Bakker van Staatsbosbeheer in de Leeuwarder Courant: “Het opruimen van het plastic op bijvoorbeeld Rottumeroog is vrijwel onmogelijk. Het is daar nu broedseizoen, dus we kunnen er niets doen. Bovendien is dit spul heel klein. Hoe moet je dat nu opruimen? Je moet al haast op je knieën op het strand gaan zitten.”
Boyan Slat van de TUDelft presenteerde deze week in New York een plan om het plastic in de Oceanen op te ruimen. Bekijk hieronder de reportage van EenVandaag over het plan: