Categorieën
Algemeen

Zoektocht naar burgemeester begonnen

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor de gemeente Terschelling is vandaag officieel begonnen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond werd de profielschets voor een nieuwe kroonbenoemde burgemeester overhandigd aan Commissaris van de Koning in Fryslân John Jorritsma.

De huidige burgervader van Terschelling, Rob Bats, is dat pas sinds juni 2013. Bats werd echter aangesteld als waarnemend burgemeester en gaf aan niet te willen blijven. Bats verving burgemeester Visser, die terug moest treden om gezondheidsredenen.

Om een geschikte nieuwe burgemeester voor het eiland te vinden, heeft de raad een profielschets opgesteld. Naast de standaardeisen die gelden voor iedere burgemeester in Nederland, zijn er enkele speerpunten specifiek voor het eiland in opgenomen.

Zo zou de raad bijvoorbeeld graag een burgemeester zien die “als ambassadeur de belangen van Terschelling optimaal behartigt”. “Daarnaast is hij of zij burgemeester op een eiland waar de onderlinge verhoudingen ingewikkeld kunnen zijn vanwege tegengestelde belangen. Dit vraagt om de bestuursstijl ‘verbinder’. De verbinder die mensen en belangen bijeen kan brengen en houden en voelt wat er in de Terschellinger gemeenschap en de organisatie leeft”.

Ook inlevingsvermogen en onderhandelingsvaardigheid is voor het eiland erg belangrijk, benadrukt de raad in de profielschets. “De Terschellinger bevolking wordt gekenmerkt door een sterk rechtvaardigheidsgevoel en reageert uit het hart”.

Samenvattend stelt de raad de volgende eisen aan een burgemeester:
– die opereert op universitair werk- en denkniveau;
– die bewezen affiniteit heeft met financiën;
– die een gevarieerde bestuurlijke ervaring heeft in het publieke domein
– die een uitgebreid politiek netwerk heeft op provinciaal en landelijk niveau;
– die beschikt over humor en relativeringsvermogen.

Het volledige profiel en begeleidend document over het eiland Terschelling, beide officieel nog in conceptfase, zijn onderstand door te lezen.

Profielschets nieuwe burgemeester Terschelling

Omgevingsprofiel Terschelling

-- Advertentie --