Categorieën
Algemeen

Middelste zaagbek broedt succesvol op Terschelling

Boswachters van Staatsbosbeheer op de Boschplaat hebben ontdekt dat er een Middelste zaagbek zit met jongen. Een bijzondere ontdekking, meldt de natuurbeheerder.

De Middelste zaagbek is een vogel uit de zwanen-, ganzen- en eendenfamilie en valt onder de visetende duikeenden. De vogel heeft een stekelige kuif en een lange, dunne rode snavel. Het volwassen mannetje heeft een zwarte kop met groene glans, het vrouwtje heeft een roestbruine kop.

Boswachters op de Boschplaat hebben een vogel gezien met jongen. Dat bewijst volgens Staatsbosbeheer dat de vogels succesvol gebroed hebben in het natuurgebied, voor het eerst.

“Middelste zaagbekken broeden normaal gesproken vooral langs kusten in noordelijker streken. Sinds midden jaren 90 broedt de soort steeds vaker in Nederland, maar vooral in de Zeeuwse delta. Landelijk gaat het om zo’n 35-45 broedparen. In het Waddengebied zijn slechts enkele broedparen bekend van de afgelopen jaren, onder andere op Griend”, licht Staatsbosbeheer toe.

Foto boven artikel: Henk-Jan Kooij, via Staatsbosbeheer.

-- Advertentie --