Het is een blijft een beetje een vreemd gezicht: duizenden zeesterren op het strand. Gister was er weer een geval op Terschelling.
Nabij Paal 19 op het strand van Terschelling spoelde een grote hoeveelheid zeesterren aan. Boswachter Joris Blankena plaatse er een foto van op Twitter, waarna media als Omrop Fryslân en de Leeuwarder Courant besloten er aandacht aan te besteden.
Vandaag lagen er bij paal 19 duizenden aangespoelde zeesterren, een waar feest voor de meeuwen #Terschelling #kobus pic.twitter.com/t4HBp1ohkO
— Joris Blankena (@JorisBlankena) 9 december 2014
Een grote hoeveelheid zeesterren op het strand is een vreemd gezicht, maar niet ongewoon. Harde wind zorgt voor een sterkere stroming op de Noordzee. Deze stroming woelt de zeebodem los, waarbij ook de zeesterren boven komen. Deze spoelen vervolgens massaal aan op het strand.
Na de storm van afgelopen oktober zag het strand er bijvoorbeeld nog veel indrukwekkender uit:
Zeesterrenkerkhof op #Terschelling pic.twitter.com/c1huxM7ZFj
— Judith Zadoks (@judithzadoks) 23 oktober 2014
Slagveld #zeesterren op strand bij #midsland #terschelling pic.twitter.com/sgdb25pAEt
— Fokke de Jong (@fokke) 25 oktober 2014
Maar, wat doe je met aangespoelde zeesterren? Nou, smullen bijvoorbeeld. In Nederland lijken er weinig recepten over te vinden (durven we niet?), maar internationaal blijken ze toch wel te bestaan. Deze bijvoorbeeld.
Dat wordt weer smullen. pic.twitter.com/k9Aa8iLQLL
— Martin Boekeloo (@mjboekeloo) 10 december 2014
Opzetten is echter ook een optie, waarschijnlijk een betere. Op de Facebookpagina van Skylgenet.nl legt Annie uit hoe je dat kunt doen:
Voor diegene die zeesterren vind en mee wil nemen dan kan je het volgende doen.
Raap een of meerdere mooie exemplaren op en leg die zo spoedig mogelijk in een plastic bakje met platte bodem, bedek het met spiritus en dek het af.
Laat dit een maand zo staan en gooi dan de spiritus eraf. De blauwe kleur in de zeester trekt geleidelijkaan weg zeker als je ze dan in de zon legt.
Resultaat: een mooi opgezette zeester.