Categories
Algemeen

Een onschuldige TV-tip…

De bezoekers van deze site (en andere Terschelling-fans) wijzen op de film Sunny Side Up, opgenomen op Terschelling. Dat was de bedoeling afgelopen zaterdag, met een redelijk onschuldige TV-tip.

Net als altijd wordt een dergelijke tip direct enthousiast ontvangen door eilandliefhebbers en levert een hoop reacties op. Er ontstond echter direct al wat commotie, want verscheidene TV-gidsen meldden dat de film op Ameland speelde. Toen al tijd voor een kleine toelichting dus, ook omdat de film volgens de VPRO niet geschikt bleek voor het jongere publiek.

In de avond begon de film op NPO3 en toen pas brak de stroom aan reacties echt los. Al direct bleek dat er wel enkele shots op Terschelling gemaakt waren, maar het overgrote deel van de film (zoals het huis van de hoofdpersonen) geschoten was aan de wal, in Edam en Amerongen.

Jammer natuurlijk, want iedereen had gehoopt op mooie en vooral bekende beelden van het eiland. Dat bleek ook uit veel reacties. Maar hoe verder de film vorderde, hoe duidelijker werd waarom de VPRO hem typeerde als “grimmig en duister”. Het bleek dat niet veel mensen dit konden waarderen.

Maar bovenal voelden eilanders zich niet prettig bij de wijze waarop het oude volksfeest Sunderum in de film naar voren kwam. Duister en grimmig. Terwijl toeristen op de 6de december heus van harte welkom zijn hoor, ze worden niet weggestuurd. Ze hadden het gevoel dat de makers de traditie beter hadden moeten bestuderen.

Er keken maar 225.000 mensen naar de film (3,4% marktaandeel) en toch wist het de landelijke media behoorlijk goed te halen, juist vanwege alle boze reacties op Facebook en Twitter. Het Parool begon, door onder andere enkele reacties van de Facebookpagina van Skylgenet te halen en schreef er een artikel over. Daarna pikte het ANP dat bericht op en volgde veel andere landelijke media (denk aan RTL Nieuws, de Telegraaf, PowNed).

Naast de boze reacties, waren er ook mensen die probeerde de boel weer een beetje te sussen door aan te geven dat het maar een film was (pure fictie dus) en niet bedoeld en aangekondigd als reclamespot voor het eiland. Ook gaven veel mensen aan: als eilanders en eilandfans weten we heus wel beter. En daar hebben ze natuurlijk helemaal gelijk in. Schade zal het ook niet toebrengen aan het imago van het eiland, Maastricht en Amsterdam hebben immers ook geen last van de moordlustige gebeurtenissen uit Flikken Maastricht en Baantjer.

Vandaag reageerde de producent van de film, Pieter Kuijpers, bij RTL op de commotie. Kuijpers is van mening dat de film juist positief was voor het eiland.

“Ik vermoed eigenlijk dat men de film niet helemaal heeft uitgekeken”, stelt Kuijpers. “Ik vind dat de eilanders en hun mysterieuze eeuwenoude feest er juist heel erg goed vanaf komen. Ik adviseer iedereen de film zelf te bekijken, helemaal tot het einde, en dan pas een mening te vormen.”

We zullen het er maar gewoon niet meer over hebben ;) . Wie hem toch (nog) eens wil zien, dat kan hier. En anders is er natuurlijk Sil de Strandjutter.

-- Advertentie --