Categorieën
Algemeen

TV Tip: Sunny Side Up, een Sunderum-drama

Sunderum, de trouwe eilandfans en natuurlijk de eilanders zelf zullen bekend zijn met het fenomeen. Een oud volksfeest dat gevierd wordt op 6 december.

In de avond gaan de Sunderums de straat op en dringen huizen binnen om daar met veel lawaai en een verdraaide stem de kwade geesten te verdrijven. De aanwezigen moeten zien te raden wie de Sunderum is, maar mogen dat niet hardop zeggen. Vrouwen mogen volgens de traditie tijdens Sunderum niet naar buiten. Vertonen zij zich wel op straat, mogen ze door de Sunderums achtervolgd worden of aan het hek vastgeketend. Ook kinderen mogen niet meedoen.

Toeristen? Die zijn tijdens het feest absoluut niet welkom, zo merkt het Amsterdamse stel Daan en Judith maar al te goed in de Nederlandse film ‘Sunny Side Up’.

Het hippe Amsterdamse stel bevindt zich tijdens Sunderum toevallig op Terschelling, maar wordt vriendelijk doch dringend verzocht het eiland zo spoedig mogelijk te verlaten…. Dat doen ze echter niet en gaan zelfs ’s avonds de straat op. Als dat maar goed komt.

Hannah Hoekstra (27) speelt de rol van Judith, de 33-jarige Egbert Jan Weeber speelt Daan. De regie is gedaan door Lourens Blok, het scenario geschreven door Willem Bosch. De film wordt getypeerd als “grimmig en duister“, met een einde dat wellicht niet geschikt is voor de jonge kijkers.

De VPRO schrijft het volgende over de film:

“In de auto op weg naar de boot is het al niet zo heel gezellig tussen Daan (Egbert Jan Weeber) en Judith (Hannah Hoekstra), die met een weekend Terschelling hopen hun relatie weer wat op te peppen. Hoezo mag Judith eigenlijk zomaar het superchique vakantiehuis van haar baas lenen? En waarom doet ze haar telefoon niet even weg? Op Terschelling blijkt het vervolgens Sunderum te zijn: een traditioneel feest waarbij de Terschellingse mannen maskers dragen en vreemdelingen niet welkom zijn. Daan en Judith besluiten toch te blijven, waarna de spanningen tussen de twee oplopen.

Hun relatie is niet geheel realistisch – eigenlijk is zo’n beetje álles mis tussen de twee –, maar het is knap hoe de sfeer in deze film moeiteloos van doodgewoon naar onaangenaam naar gruwelijk gaat. Misschien wel iets te gruwelijk; het nare einde is in elk geval niet geschikt voor jonge kijkers.”


Zaterdag 17 januari, 20:00 uur, NPO3
.

-- Advertentie --