Categorieën
Algemeen

Joop Mulder verlaat Oerol

De bedenker en oprichter van Oerol, Joop Mulder, verlaat het festival. Dat heeft hij aan de Leeuwarder Courant laten weten.

Mulder kwam begin jaren 80 in de Stoep, destijds zijn kroeg, met het idee een theaterfestival te starten op het eiland. Dat werd Oerol, dat uitgroeide tot een begrip dat jaarlijks tienduizenden mensen naar het eiland trekt.

Een aantal jaar geleden maakte Mulder de switch van algemeen directeur naar creatief leider van het festival, een taak die hij nog enkele jaren van plan was uit te voeren.

Maar daar is nu verandering in gekomen. Mulder gaat zijn tijd volledig steken in ‘Sense of Place’, een Waddenbreed project dat ontstaan is uit het meerjarige thema dat hij bedacht voor Oerol.

“Ik ben zo enthousiast bezig met Sense of Place dat ik daar al mijn tijd in wil steken”, zegt hij in de Leeuwarder Courant. “Bovendien doen algemeen directeur Marelie van Rongen en Kees Lesuis als artistiek leider het erg goed bij Oerol. Ik kan met een gerust hart afstand nemen”.

Sense of Place houdt zich bezig met culturele landschapsontwikkeling in het Waddengebied. Het project wil “de langzame onstuitbare processen waaraan het Waddengebied onderhevig is en de onzichtbare waarden die herontdekt moeten worden” voor het grote publiek zichtbaar maken.

Op Terschelling waren Oerol-projecten als Wadland, Windwerk en Zeven Streken al eens te zien onder de noemer Sense of Place. De ontwikkeling van het project kwam in een stroomversnelling door de verkiezing van Leeuwarden/Fryslân als Culturele Hoofdstad in 2018.

Het is de bedoeling op termijn ook op het Duitse en het Deense Wad projecten van Sense of Place te lanceren.

-- Advertentie --