Springstaart Griend

Nieuwe diersoort ontdekt op Griend

Op het vogeleiland Griend in de Waddenzee is een voor Nederland nieuwe diersoort ontdekt: een springstaart.

Springstaarten zijn kleine diertjes die op insecten lijken. In Europa is het een zeldzaam beestje en in Nederland werd er nooit eerder een aangetroffen. “Het is leuk nieuws,” meldt boswachter Erik Jansen van Natuurmonumenten. “Alle beestjes helpen. Hoe klein ook, ze horen erbij in de natuur.”

Het diertje, slechts 0,8 millimeter groot, werd ontdekt door professor Matty P. Berg. “Ik vond één exemplaar op de overgang van het duin naar het wad, in een dik pakket vloedmerk”, vertelt hij. “Het gaat om ‘Friesea baltica’. De soort komt voor in de Baltische regio en bovenop het achterlijf staan drie doorntjes”. Berg stelt daarom voor het beestje de Nederlandse naam ‘Baltisch driehoorntje’ te geven.

De groepsnaam springstaart komt van de springvork aan het einde van het lijf, waarmee de diertjes weg kunnen springen. “Het is vermoedelijk een rover,” denkt Berg. “Dat is vrij uitzonderlijk onder springstaarten, want de meeste soorten eten vooral schimmels. Het Baltisch driedoorntje heeft monddelen die wijzen op een rovend bestaan. Hij eet vermoedelijk onder meer aaltjes en eieren van insecten en andere bodemdieren”.

De meeste springstaarten eten voornamelijk rottende plantenresten en schimmels en helpen zo bij de afbraak in de natuur. Ze kunnen daarom zowel in natuurgebieden als tuinen voorkomen.

Foto: Anne Krediet