Categorieën
Algemeen

STAP tegen drankplan Terschelling

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is tegen de voorgestelde versoepeling van de Drank- en Horecawet op de Wadden. Volgens STAP is het plan een ‘goedkoop standje’ voor de ondernemers.

Vorige week werd duidelijk dat de de gemeente Terschelling en de Terschellinger horecaondernemers een nieuwe aanpak bedacht hadden voor de handhaving van de nieuwe Drank- en Horecawet. Ze kwamen met de plannen na enkele slecht verlopen controles door het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW) op het eiland.

In het plan leggen de horecaondernemers €600 per jaar in, waarna ze drie of vier keer een controle door een ‘mystery guest’ kunnen krijgen. Per overtreding raken de ondernemers €200 kwijt. De standaard controles van het BHBW komen te vervallen na het inleggen van de 600 euro.

“Het is een slecht plan”, zegt directeur Wim van Dalen van STAP in de Leeuwarder Courant. Ondernemers buiten de Wadden krijgen €1360 boete per overtreding, de eilanders zouden er vanaf komen met €200.

Daarnaast vindt Van Dalen het vreemd dat controleurs in het plan, de ‘mystery guests’, geen Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA’s) zijn, terwijl de wet dit wel voorschrijft. De directeur vraagt zich af of de staatssecretaris akkoord zal gaan met het plan. “Dit is geen echt toezicht, maar zelftoezicht. Ja, vergelijk het maar met het toezicht in de vleessector, waar de slager ook zijn eigen vlees moest keuren”, aldus Van Dalen in de Leeuwarder Courant.

De problemen die de eilanders in het zomerseizoen verwachten begrijpt Van Dalen wel. “En zo’n campingbaas van De Appelhof wil natuurlijk helemaal geen pottenkijkers op zijn terrein.” De nieuwe Drank- en Horecawet biedt voor de BOA’s echter wel de mogelijkheid zelfs de tenten te controleren. “Dan gelden wel dezelfde regels als voor het binnentreden van woningen”, stelt Van Dalen.

-- Advertentie --