Categorieën
Algemeen

30 voltijdbanen weg bij Doeksen

Het was al langer duidelijk dat Rederij Doeksen door de veerbotenoorlog genoodzaakt werd om te snijden in het personeelsbestand.

Hoeveel banen er echter moesten verdwijnen, was nog niet helemaal duidelijk. Tot vorige week dan, want het Friesch Dagblad wist vrijdag te melden dat Doeksen 30 van de 150 voltijdbanen gaat schrappen.

De rederij zegt in de krant gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te willen voorkomen, maar het personeelsbestand in te krimpen door middel van pensionering en het niet verlengen van contracten.

Jan Kampherbeek, bestuurder bij CNV Vakmensen zegt in het Dagblad: “Geen gedwongen ontslagen klinkt wel leuk, maar mensen raken toch hun baan kwijt. En het gaat ook voor de mensen die blijven wel om collega’s met wie ze dagelijks werken.” De vakbond is in gesprek met werknemers om de situatie te bespreken. Begrip voor de bezuinigen is er wel, merkt Kampherbeek. “De werknemers zijn ook niet gek. Ze zien wel dat er wat moet gebeuren, maar de vraag is hoe dat op een rechtvaardige manier kan. Denk bijvoorbeeld ook aan roosters: doordat er in de winter minder afvaarten zijn, hoeven sommige loketmedewerkers straks nog maar vijf uur per dag aanwezig te zijn. Maar wil je dan genoeg uren maken in een jaar, dan moet je bijna elke dag werken. Dat kan natuurlijk ook niet. Over dat soort dingen praten we nog.”

Ondertussen heeft de Terschellinger Ondernemers Vereniging (TOV) een brandbrief naar de gemeente Terschelling gestuurd. Zij willen dat als Doeksen op vrijdagavond in de winter niet meer gaat varen, dat de EVT dan de kans moet krijgen om die afvaart over te nemen.

Ook de voetbalverenigingen op het eiland hebben geklaagd, zo valt te lezen in de Harlinger Courant. Zij zijn bang dat het voetbal op het eiland ten onder gaat aan de veerbootoorlog. “Voor een uitwedstrijd zou de jeugd tussen 6 en 17 jaar met de snelboot om 7.15 uur van het eiland moeten – net als voorheen  – maar pas rond 18.00 uur met de langzame boot weer terug zijn. Tot nog toe gaan de voetballers om 12.30 uur met de snelboot terug naar huis.  Spelers en begeleidende ouders hebben de clubbesturen al duidelijk gemaakt dat deze tijdsinvestering niet in verhouding staat met de sportieve prestatie die geleverd wordt en willen stoppen”, schrijft de Harlinger.

 

Noot: vanwege een aanhoudende stroom klachten over het niveau en de grofheid van de reacties en telkens terugkerende ruzies en herhaling van dezelfde standpunten onder eerdere berichten met dit onderwerp, is reageren op dit artikel op dit moment niet mogelijk.

 

-- Advertentie --