Categorieën
Algemeen

Ruzie KNRM en Noordgat loopt op

Naast de veerbootoorlog speelt ook de reddersoorlog op Terschelling weer op. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het convenant met Rederij Noordgat opgezegd, zo schrijft de Leeuwarder Courant vandaag.

De KNRM begon in 1998 met convenanten om te proberen een scheiding aan te brengen tussen het redden van drenkelingen en het bergen van schepen. Het convenant tussen de KNRM en Noordgat werd in 2002 opgesteld. In dit geval werd in het convenant geregeld dat de KNRM zich ook bezig kon houden met bergen en Noordgat met redden.

In de Leeuwarder zegt de KNRM dat “opruiende taal, onheuse bejegening en intimidatie richting de vrijwilligers van de KNRM” de belangrijkste reden is voor het opzeggen van het convenant.

Woordvoerder van de KNRM, Janneke Stokroos tegenover de krant: “Het gebeurt regelmatig dat iemand de KNRM om hulp vraagt, rederij Noordgat langszij vaart en het onze vrijwilligers onmogelijk maakt hulp te bieden”.

Simon Smit van Noordgat laat in een persbericht weten dat de KNRM de laatste jaren in toenemende mate de grenzen van het convenant heeft overschreden “door klussen van bergingsmaatschappijen weg te kapen, ook in gevallen waarin overduidelijk geen gevaar bestond voor mensen, maar uitsluitend sprake was van niet goed functionerende schepen.”

“Het systeem klopt niet. De KNRM wordt nu bevoorrecht door de overheid. Als er sprake is van acute noodgevallen is het logisch dat de KNRM uitrukt. Maar gewoon sleepwerk, waar het in negen van de tien gevallen om gaat, moeten ze overlaten aan bergers, anders is het oneerlijke concurrentie”, zegt Smit in de Leeuwarder.

In het persbericht schrijft Noordgat dat het bedrijf voor de zomer de Rechtbank Noord-Holland gevraagd heeft een voorlopig getuigenverhoor rond het convenant te houden en daarbij “op de tekortkomingen aan de zijde van KNRM gewezen”. Daarnaast heeft de berger de Autoriteit Consument en Markt ingeseind over het convenant. “De opzegging van het convenant is een kennelijke reactie op het verzoek”, aldus Noordgat.

De KNRM zegt in de Leeuwarder meerdere malen te hebben geprobeerd te overleggen met Noordgat. “Dat heeft geen verbetering gebracht. Wij zijn er nu klaar mee”, zegt Stokroos.

Smit vindt het jammer dat de KNRM nu de handdoek in de ring gooit. “Dat is niet de bedoeling van het convenant. Ze hadden ook even kunnen bellen.”

-- Advertentie --