Categorieën
Algemeen

Maandje nieuwe site: feedback

De nieuwe site is ondertussen een klein maandje online en helaas niet helemaal zonder problemen. Tijd om weer even het één en ander toe te lichten.

Er is massaal feedback binnen gekomen over de nieuwe site, via verschillende kanalen, waarvoor enorm veel dank! Het is onmogelijk om zelf alle problemen te signaleren, iedereen ervaart het anders.

Snelheid

Een belangrijk en zeker terecht punt van kritiek was de snelheid van de website. Zeker de eerste paar dagen was de website inderdaad enorm traag. Onacceptabel traag zelfs.

Dat was vooraf bekend en daar is dan ook direct werk van gemaakt. Daar kan ik een enorm technisch verhaal over houden, maar daar zit waarschijnlijk niemand op te wachten. Punt is in ieder geval dat de problemen met de snelheid ondertussen onder controle lijken te zijn. Zo niet: meld het!

En omdat een plaatje meer zegt dan duizend woorden, hier een grafiekje van de gemiddelde laadtijd van pagina’s in de afgelopen maand:

Untitled-1

Header

Een andere veelgehoorde en eveneens terechte klacht was in verband met de ‘header’, de grote foto bovenin de pagina. Bij het laden van de pagina kwam deze tevoorschijn, om vervolgens weer te verdwijnen en daarna opnieuw te verschijnen. Dit zorgde voor een jojo-effect op de website. Niet prettig.

In principe hoorde dat jojo-effect niet voor te komen, dat was dus vreemd. In de afgelopen maand zijn er verschillende dingen geprobeerd om het te voorkomen, maar niets leek te werken. Daarom is nu voor een andere oplossing gekozen: de header is geen slideshow meer. Er verschijnt nu gewoon één vaste afbeelding boven de pagina, die bij het laden random wordt gekozen. Wanneer er van pagina verwisseld wordt, verschijnt dus een nieuwe.

Persoonlijk vind ik het minder mooi, maar het lost ook direct een tweede klacht van enkele mensen op die de wisselende foto’s storend en druk vonden. Prima compromis op deze manier.

Reacties

Over de reacties zijn ook nog enkele opmerkingen binnengekomen. Daarover kan ik kort zijn: in de oude situatie liep het flink uit de hand. Er ging zo vreselijk veel tijd zitten in het onder controle houden van de reacties, dat het niet meer leuk was. Er kwamen ook veel klachten over binnen.

Het instellen van een verplichting tot inloggen voor men kan reageren zorgt voor een kleine drempel, waardoor er eerder nagedacht wordt over een reactie.

Wel is het zo dat dit nu gebeurd middels Disqus, een externe partij. Het kan af en toe gebeuren, om welke reden dan ook, dat het laden van de reactie-interface iets langer kan duren. Dit heeft verder echter geen gevolgen voor de algemene laadtijd van de website, er wordt een animatie getoond tot de reacties geladen zijn. Na het lezen van het nieuwsbericht zijn de reacties in ieder geval zeker geladen.

Mocht je hier wel problemen mee ondervinden, meld het direct, dan kan er naar gekeken worden.

Overigens is de Twitter-timeline aan de rechterkant van de website net zo’n verhaal. Op de werking daarvan heb je geen enkele invloed, deze kan af en toe dus ook wat later laden, maar ook dit is verder niet erg.

Internet Explorer (IE)

Een belangrijk punt van aandacht dat wel wat toelichting verdiend is Internet Explorer 8 (IE8) of lager. De website werkt niet in deze browsers.BU2ZdHHCcAEANAr

Zoals vermeld in het introductie-verhaal over de nieuwe website, is deze volledig “responsive”. Dat houdt in dat de site zichzelf automatisch aanpast aan verschillende schermformaten, bijvoorbeeld laptop/tablet/telefoon.

Het nadeel is echter dat een sterk verouderde browser als IE8 (2009) deze moderne technologie niet ondersteund. Het gevolg is dan dat die browser een soort mengsel van de mobiele en volledige site weergeeft, die er niet uit ziet en slecht werkt. Voor deze aanpak is bewust gekozen, omdat uit de statistieken bleek dat niet veel bezoekers van de website nog IE8 gebruikten.

In principe is het natuurlijk ook niet erg dat IE8 niet ondersteund wordt, we zijn immers ondertussen al bij versie 10 aangekomen. Alleen heeft Microsoft jammer genoeg besloten voor Windows XP geen nieuwe versies meer te maken. Mensen met Windows XP kan ik aanraden te kijken naar een andere browser, die wel gewoon geüpdatet kan worden. Het internet wordt er ineens een stuk mooier van ;). Zie ook BrowseHappy voor meer informatie hierover.

Natuurlijk is dit niet een ideale oplossing, je kunt mensen niet verplichten een nieuwe browser te installeren, al is het wel aan te raden. Ik ben wel aan het kijken naar ondersteuning voor IE8. Dit kost echter flink wat tijd. Een andere browser installeren is in de tussentijd een goede optie. Mocht er schot in de zaak komen, wordt dat zeker gemeld.

Cookies

Zo’n vervelende cookie-melding die tegenwoordig bij wet verplicht is, ontbreekt nog steeds. Deze komt binnenkort wel weer helaas. Dan is dat maar alvast bekend.

Overig

Volgens mij zijn alle grote en veelvoorkomende issues nu wel behandeld. Mocht je nog tegen iets aan lopen, suggesties, tips, klachten of gewoon een algemene opmerking hebben: meld het vooral, via wat voor kanaal dan ook. Op die manier kan er wat aan gedaan worden.

Zelf bevalt de nieuwe website in ieder geval goed ondertussen!

-- Advertentie --