Categorieën
Algemeen

CNV Vakmensen: maar één rederij

CNV Vakmensen vindt dat er op de Wadden maar plek is voor één rederij, niet twee elkaar beconcurrerende rederijen. Dat heeft de organisatie in een brief aan staatssecretaris Mansveld laten weten.

“De huidige situatie, met twee rederijen die op een totaal verschillende manier opereren, leidt in de praktijk tot grote problemen”, zegt CNV-bestuurder Jan Kampherbeek op de CNV-website. “De werknemers zijn hier de dupe van. Liever zien wij één rederij, met volwaardige banen.”

“Wij steunen de staatssecretaris in haar opvatting dat de markt te dun is voor twee rederijen”, zegt Kampherbeek. “De gevolgen voor de werknemers zijn in de discussie tot nu toe helaas onderbelicht gebleven. Zij betalen in de concurrentieslag tussen Doeksen en EVT de prijs. EVT werkt bijvoorbeeld uitsluitend met tijdelijke contracten. Doeksen wil nu ook meer tijdelijke contracten gaan invoeren en vraagt van de overige werknemers veel meer flexibiliteit. Dat is geen lonkend perspectief. Goed, volwaardig werk dreigt daarmee af te glijden naar onvolwaardige – want tijdelijke en kleine – banen.”

Kampherbeek haalt ook de Duitse eilanden er nog bij. Hij zegt: “Op de eilanden Borkum en Norderney – beiden vanuit Nederland met helder weer te zien – is de veerdienst vrijgegeven. Het resultaat van die vrije markt is dat er per eiland maar één rederij de dienstregeling verzorgt, met aanmerkelijk hogere tarieven. Er is gewoon geen plaats voor twee elkaar beconcurrerende bedrijven”.

CNV Vakmensen vindt een openbare aanbesteding sowieso niet wenselijk. “”Het is namelijk maar zeer de vraag of dat gaat werken. Op de openbare aanbesteding van het busvervoer op de Waddeneilanden schreef bijvoorbeeld niemand in. Je kunt bedrijven nu eenmaal niet dwingen om in te schrijven. Uiteindelijk is er wel een partij gewonden die het vervoer wil doen, maar wie heeft uiteindelijk de voorwaarden bepaald? De aanbesteder of de uitvoerder? Ditzelfde scenario is ook goed denkbaar bij een openbare aanbesteding van de veerdiensten”, aldus de CNV-bestuurder.

Op 27 november is in de Tweede Kamer het debat over de hele kwestie.

Brief van CNV Vakmensen aan staatssecretaris Mansveld

-- Advertentie --