Categorieën
Algemeen

Groen licht voor windmolens boven Wadden

Het Kabinet heeft twee nieuwe gebieden aangewezen voor windmolenparken. ‘Hollandse Kust’ en ‘Ten Noorden van de Waddeneilanden’. Dat blijkt uit een nota van de Tweede Kamer.

De twee parken komen minimaal 22 kilometer uit de kust te liggen, buiten de 12-mijlszone. ‘Hollandse Kust’ wordt 1225 vierkante kilometer groot, ‘Ten Noorden van de Waddeneilanden’ 200 vierkante kilometer.

In het Energieakkoord is vastgelegd dat Nederland in 2023 4450 megawatt aan windmolens op de Noordzee zal hebben, genoeg om jaarlijks 5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien. De beide gebieden die nu aangewezen zijn, zouden in theorie al goed zijn voor 8500 megawatt.

“De gebieden Hollandse Kust en Ten Noorden van de Waddeneilanden zijn onderzocht op effecten op het landschap, recreatie, archeologie, bodem en water, natuur, klimaat, de verschillende gebruikersfuncties en kustveiligheid”, aldus de nota. Er wordt nog onderzoek gedaan naar windparken binnen de 12-mijlszone.

De ontwerp-Rijksstructuurvisie is tot stand gekomen in overleg met gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden. Vanaf 10 januari kunnen burgers en organisatie hun mening geven. Medio 2014 stuurt het kabinet de definitieve Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee naar de Tweede Kamer.

Kaart Windmolens

-- Advertentie --