Categorieën
Algemeen

Rechter: geen boete voor motorpech EVT

De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) hoeft van de rechter geen boete van tienduizend euro te betalen, meldt de rederij vanmiddag in een persbericht.

De Staat had een boete van tienduizend euro opgelegd, omdat de EVT door motorpech binnen de venstertijden aan de aanlegsteiger in Harlingen lag. De rechter heeft het nu beoordeelt als overmacht en schrapt de boete. In het persbericht wordt niet gemeld wanneer de overtreding begaan werd.

Algemeen directeur van EVT, Erwin Rob: “De rechter heeft hiermee duidelijk gemaakt dat de Nederlandse Staat buitenproportioneel handelt door EVT deze boete op te leggen vanwege motorpech. Volgens het Rijk was dat een overtreding. In onze visie geldt dat als overmacht en valt ons niets te verwijten. Gelukkig geeft de rechter ons daarin gelijk.”

In het kort geding dat vandaag in Leeuwarden diende heeft de rechter de Staat ook verboden boetes op te leggen voor overtredingen die EVT zou begaan volgens concurrent Doeksen. Het Rijk wilde de EVT dwangsommen op kunnen leggen voor het overtreden van contractuele verplichtingen. “Het ging volgens de Staat om overtredingen die de veerdienst van TSM belemmeren zoals overtreding van venstertijden, het onjuist plaatsen van motorvoertuigen door reizigers of het onjuist gebruik van de steigers”, schrijft de rederij.

De Rechtbank oordeelt op dit punt dat de Staat zich niet mag baseren op onbewezen aantijgingen van TSM en dat geen sprake is van overtredingen door EVT.

Erwin Rob: “Ook met dit deel van de uitspraak zijn wij zeer tevreden. Het toont opnieuw aan dat de overheid zich niet neutraal opstelt in onze zaak en zich baseert op eenzijdige informatie van onze enige concurrent. We zien dat gedrag stelselmatig terug bij de houding die het Rijk jegens EVT aanneemt, maar hopen dat daar met deze uitspraak alsnog een einde aan komt”.

-- Advertentie --