Terschelling

Zeevaartschool dreigt te vertrekken bij vertraging campus

Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) dreigt van het eiland te vertrekken als de nieuwe campus niet op tijd af is, zo schrijft het Friesch Dagblad vandaag.

De huidige campus voor de studenten van het MIWB moet in 2015 sluiten vanwege nieuwe veiligheidseisen. De plannen voor de nieuwe campus liggen al klaar, deze moet gerealiseerd worden op een locatie in het bos tegenover Hotel Schylge.

Woningcorporatie De Veste uit Ommen heeft nu echter gedreigd zich terug te trekken uit het project als komende zomer niet begonnen kan worden met de bouw. Als De Veste zich terugtrekt zitten zo’n 200 studenten zonder woonruimte en is het MIWB volgens het Friesch Dagblad genoodzaakt het eiland te verlaten. De zeevaartschool, onderdeel van de NHL, zal dan naar Leeuwarden vertrekken.

De gemeenteraad vormt in de besluitvorming geen probleem meer, die is maandagavond akkoord gegaan met de bouw van de campus. Het is de Stichting Ons Schellingerland (SOS) die roet in het eten kan gooien. De SOS wil mogelijk naar de Raad van State stappen waardoor het project zeker een jaar vertraging oploopt.

De SOS heeft problemen met de ontsluiting van de nieuwe campus op de Burgemeester van Heusdenweg. Zij zien liever dat het terrein ontsloten wordt via de Europaweg, zodat de kenmerkende duinrand met bebossing dan niet doorsneden wordt. Ook denkt SOS dat de nieuwe kruising aan de Burgemeester van Heusdenweg te gevaarlijk wordt met overstekende studenten.

De PvdA is bang dat bij ontsluiting via de Europaweg de omwonenden gaan protesteren. “Als gemeenteraad lijken we nu in de tang te worden genomen. Linksom of rechtsom wordt er gedreigd met een bezwaar bij de Raad van State”, zegt Christa Oosterbaan van de PvdA tegen het Dagblad. Wethouder Groeneveld gaat binnenkort met SOS praten volgens de krant.