ms Spathoek

Flinke schade door inbraak op Spathoek

De veerboot Spathoek van de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) heeft flinke schade opgelopen in de Harlinger haven, dat meldt Omrop Fryslân.

Inbrekers hebben voor duizenden euro’s schade aangericht op het schip, dat voor een werfbeurt in de Harlinger haven ligt. De inbraak heeft eind vorige week plaatsgevonden.

De inbrekers zijn het schip binnengekomen door deuren te forceren met een breekijzer. Ze zijn vervolgens het kantoor binnengedrongen en hebben geprobeerd de scheepskluis te openen met een haakse slijper. Dat is niet gelukt, wel is er flinke schade toegebracht aan de kluis.

Verder is er in het kantoor een poederblusser leeggespoten, waardoor ook de computers en een besturingskast van het schip flink beschadigd geraakt zijn.

“Ik denk dat hier heel bewust iets gedaan is dat pertinent niet door de beugel kan”, zegt EVT-directeur Erwin Rob tegen Omrop Fryslân. “Hier is gewoon een vandaal aan de gang geweest die ons, los van waar hij of zij naar opzoek was en niet heeft kunnen vinden, echt bewust schade heeft toegebracht”, aldus Rob.

“Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de emoties in dit dossier”, vervolgt de directeur. “Ik denk toch dat bij sommigen de emoties zo hoog oplopen dat ze op deze manier proberen hun gram jegens ons te halen. Wellicht dat men het idee er bij zou kunnen hebben dat hoe meer schade we ze toebrengen, hoe beter het is. Misschien dat we dan nog eerder het faillissement in gedrukt worden”.

De Spathoek is van 7 tot en met 30 januari uit de vaart voor een onderhoudsbeurt. Op dit moment ligt het schip nog in de Nieuwe Willemshaven, het is niet duidelijk wanneer het naar de werf vertrekt.

Op 21 januari aanstaande beslist de rechter in een spoedappèl of de EVT vanaf 1 februari niet meer mag varen, zoals de rechter besloot, of toch nog door mag.