ms Stortemelk

EVT betaalt niet meer uit

De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) betaalt klanten die annuleren niet meer uit. Dat meldt een gedupeerde passagier aan Skylgenet.nl.

De rederij zit op het moment zo krap bij kas, dat klanten die hun reis annuleren hun geld niet meer terugkrijgen. Gisteren meldde een gedupeerde passagier zich bij Skylgenet met een brief die hij ontving van de EVT. Die brief luidt als volgt:

Door het plotselinge voornemen van de staatssecretaris om EVT te stoppen, is EVT in verband met hoge juridische kosten in financieel zwaar weer geraakt. EVT heeft het Hof in Den Haag nu gevraagd om het besluit van de staatssecretaris, om EVT te stoppen, ongedaan te maken.

Dit hebben we gedaan middels een spoedappèl, waarin we gevraagd hebben om een uitspraak voor 1 februari. De zaak zal op 21 januari door de rechter behandeld worden. Wij geloven in een goede afloop van de zaak.

Met betrekking tot uw annulering en de restitutie daarvan kan EVT op dit moment helaas niets anders dan de uitspraak van de rechter af te wachten. Dan zal duidelijk zijn of EVT zal blijven voortbestaan. We begrijpen dat dit voor u een zeer vervelende situatie is.

Van ons mag u verwachten dat wij er alles aan zullen doen om uw belang veilig te stellen. Daarvoor doen wij een klemmend beroep op uw geduld. Wij zullen u bij nieuwe ontwikkelingen direct op de hoogte brengen.

In het verleden werd het geld van de passagiers beheerd door de “Stichting Derdengelden EVT”, zodat er altijd terugbetaald kon worden. Deze stichting lijkt echter niet meer in gebruik te zijn. Boekingen worden nu overgemaakt aan “Spathoek NV”.

EVT-directeur Erwin Rob bevestigd het verhaal vandaag in de Leeuwarder Courant. Passagiers worden op dit moment net zo behandeld als andere schuldeisers. “Dat klinkt heel hard, maar als we passagiers terug moeten betalen, moeten we ook andere crediteuren hun geld geven. Dat gaat nu niet”. Volgens Rob is er sinds de aankondiging van staatssecretaris Mansveld dat de rederij moet stoppen, voor €300.000 aan boekingen misgelopen en is er voor €25.000 geannuleerd.

Gemeente Terschelling

De gemeente Terschelling is één van de partijen die nog geld krijgt van de geplaagde rederij.

De EVT is de gemeente nog €70.000 schuldig, een bedrag dat de rederij volgens de Leeuwarder Courant sinds vorig jaar achterhoudt. Over 2012 moet de rederij nog €40.000 toeristenbelasting afstaan aan de gemeente.

Naast de openstaande toeristenbelasting moet de EVT de gemeente ook nog €10.000 betalen als vergoeding voor juridische kosten. Deze kosten zijn gemaakt in een zaak waarin de rederij een miljoenenclaim indiende bij de gemeente, overheid en concurrent Doeksen.

Stortemelk

De Stortemelk, het oude schip van de rederij dat nog steeds in de haven van Terschelling ligt, staat sinds gisteren te koop bij Multiships scheepsmakelaars.

Spathoek

De Spathoek, die van 7 tot en met 30 januari uit de vaart zou gaan voor onderhoud, ligt op dit moment nog aan de kade in Harlingen en is nog niet naar de werf geweest. Vorige week werd er op het schip ingebroken.

Op de website van de rederij is nu te vinden dat het schip tot en met 28 februari uit de vaart zal blijven. Rob heeft in de Leeuwarder Courant ook aangegeven dat als de rederij door mag, ze de dienstregeling begin maart pas willen hervatten. Een afvaart boeken is op dit moment niet meer mogelijk.

Middels een spoedappèl op 21 januari aanstaande wordt beslist of de EVT na 1 februari nog mag varen of definitief moet stoppen.