Terschelling

SOS naar Raad van State om campus

De Stichting Ons Schellingerland (SOS) stapt naar de Raad van State om de bouw van de nieuwe campus voor de zeevaartschool tegen te houden. Dat meldt Omrop Fryslân vandaag.

Het werd al eerder duidelijk dat SOS nadacht over de gang naar de Raad van State, omdat de stichting een aantal problemen heeft met de huidige plannen.

Zo vindt de SOS het onacceptabel dat de ontsluiting van de nieuwe campus, die in het bos tegenover Hotel Schylge en de zeevaartschool gerealiseerd moet worden, aan de Burgemeester van Heusdenweg komt. De duinrand met bebossing zou daarvoor doorbroken worden en de SOS heeft dat liever niet. Ook zou de oversteek gevaarlijk worden.

Daarnaast is de stichting ervan overtuigd dat de nieuwe campus zes verdiepingen krijgt, een hoogte die niet bij het eiland zou passen. De Veste, de woningcorporatie die de campus moet gaan bouwen en exploiteren, zegt echter tegen Omrop Fryslân dat het om maximaal vijf lagen gaat.

De SOS heeft een alternatief plan opgesteld waarbij de nieuwe campus maar uit drie woonlagen bestaat. Volgens de stichting past dat beter op het eiland en blijft er in hun plan nog steeds voldoende woonruimte voor de studenten.

De Stichting Ons Schellingerland stapt nu naar de Raad van State omdat er naar eigen zeggen niemand is die wil luisteren naar de klachten van de stichting en het alternatieve plan wil onderzoeken.

In december gaf De Veste al aan dat als de stichting naar de Raad zou stappen en de bouw aankomende zomer niet kon starten, de woningstichting zich terugtrekt uit het project. Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) voelt zich vervolgens gedwongen van het eiland te vertrekken. De huidige campus moet namelijk in 2015 sluiten.