Categorieën
Algemeen

Uitspraak spoedappèl: EVT mag door

De rechtbank in Den Haag deed vanmiddag uitspraak in het spoedappèl van de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT). Er is besloten dat de rederij ook na 1 februari 2014 een veerdienst mag blijven uitvoeren tussen Harlingen en Terschelling.

Het hof heeft besloten dat de EVT niet per 1 februari aanstaande hoeft te stoppen, omdat het vindt dat Doeksen en de Staat met de rederij beter hadden moeten overleggen over mogelijke oplossingen. Ook twijfelt het hof over de “financieel-economische onderbouwing van de problemen” bij concurrent Doeksen, zoals ook al bleek tijdens de zitting. Ook denkt het hof dat het “niet juist” is om met het opzeggen van de contracten “vooruit te lopen op de beslissing van het CBb, waar EVT zeker niet minder kansen heeft dan de Staat en TSM”. Verderop in dit artikel meer over de zaak van het CBb.

Rederij Doeksen heeft middels een persbericht gereageerd op de uitspraak van vanmiddag. De rederij zegt: “Wij zijn teleurgesteld in de uitspraak. En niet in de laatste plaats voor de eilanders, die recht hebben op een stabiele, continue veerverbinding met de wal. De komende dagen gaan we het vonnis bestuderen, vaststellen wat de consequenties zijn en ons beraden op de noodzakelijke maatregelen. Deze zijn op dit moment nog niet bekend. Zodra de maatregelen helder zijn, zullen deze met alle contractpartners van het Openbare Dienstcontract (gemeentes Terschelling en Vlieland, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat) in de Commissie Bootdiensten worden besproken.

EVT-directeur Erwin Rob doet zijn verhaal bij Omrop Fryslân en zegt erg blij te zijn met het besluit. Rob zegt alles op alles te zetten om de Spathoek zo snel mogelijk weer in de vaart te brengen. Hij hoopt zelfs nog in februari de dienst te hervatten, maar dat is ook afhankelijk van toeleveranciers. Op de vraag over de financiën van de rederij en geruststelling voor passagiers zegt Rob: “Die krijgen allemaal een groot stuk taart bij de koffie”.

Verder zegt Rob, naar aanleiding van de opmerking van het gerechtshof dat de partijen meer met elkaar moeten praten, niet de intentie te hebben zelf contact op te nemen met Doeksen en de Staat. Naar eigen zeggen heeft de EVT dat al vaak genoeg aangegeven. “Ik ga nu in de stoel zitten, ietwat achterover, en laat ze nu maar naar ons komen om te praten”, aldus Rob.

Aanleiding

De EVT spande het spoedappèl aan, nadat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu in oktober besloot de medegebruikcontracten met de EVT op te zeggen. Mansveld besloot tot het opzeggen van die contracten nadat Rederij Doeksen aangaf de winterdienstregeling te moeten versoberen door geldproblemen.

De Tweede Kamer steunde de staatssecretaris in haar beslissing na een debat, op voorwaarde dat de rechter het ook goedkeurde. De rechtbank gaf uiteindelijk op 31 december de goedkeuring. De EVT startte vervolgens het spoedappèl waar vandaag uitspraak in gedaan is.

CBb / concessie

Los van de zaak waarin vandaag uitspraak is gedaan, loopt de procedure bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) nog. De EVT stapte naar deze instantie om de onderhandse gunning van de concessie aan de zittende reders, in het geval van Vlieland en Terschelling Rederij Doeksen. Een uitspraak van het CBb is de laatste mogelijkheid.

Het CBb besloot vorig jaar echter de uitspraak uit te stellen en een aantal vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie. Omdat zo’n procedure jaren in beslag kan nemen, probeerde de staatssecretaris een versnelde behandeling aan te vragen, maar daar ging het CBb niet in mee.

Vorige week was de eerste zitting van het Europese Hof in Luxemburg in de zaak. Een uiteindelijke uitspraak van het CBb wordt in 2015 verwacht. Het College kan beslissen dat de onderhandse gunning acceptabel is, of dat er een openbare inschrijving komt. In dat laatste geval kunnen meerdere bedrijven, dus ook de EVT maar bijvoorbeeld ook bekende vervoersbedrijven als Arriva of Connexxion, inschrijven op de concessie.

Vanmorgen was Radio 1 op Terschelling om te spreken over de kwestie. Deze fragmenten zijn hier terug te luisteren.

De volledige uitspraak van vandaag:

Uitspraak Spoedappèl EVT

-- Advertentie --