Categorieën
Algemeen

Nieuw idee voor ‘B&Y-terrein’

De Leeuwarder Courant maakte afgelopen zaterdag melding van een nieuw idee voor de invulling van het ‘B&Y-terrein’ op West. Het terrein met inmiddels ingestorte panden is al jaren een doorn in het oog.

In 2012 kwam projectontwikkelaar Segesta, de eigenaar van de grond, met plannen voor nieuwe bebouwing op het terrein. Deze plannen waren echter zo massaal, dat het naastgelegen paviljoen De Walvis en omwonenden met een online-petitie in actie kwamen. Even later bood de actiegroep zelfs aan de grond zelf te kopen om er woningen op te bouwen of terug te geven aan de natuur.

De Leeuwarder Courant maakt melding van een nieuw plan van milieudeskundige Wouter van Dieren en Oerol-directeur Joop Mulder. Zij willen een koepelvormig bouwwerk met een doorsnede van 24 meter en een museale functie op de locatie. Het gebouw zou vergelijkbaar zijn met het Omniversum in Den Haag.

Het nieuwe gebouw moet volgens de krant tegen het duin gebouwd worden en vervolgens grotendeels bedekt worden met zand en beplanting. Van Dieren en Mulder werken ook aan het vernieuwen van de betonningsloods op West en willen dat de beide gebouwen elkaar gaan aanvullen.

Naast het koepelvormige gebouwen zouden vijf woningen aan de Zwarte Weg gerealiseerd moeten worden, stelt de krant. De Walvis en omwonenden hebben volgens de Leeuwarder positief gereageerd op het plan.

Dinsdag wordt het B&Y-terrein weer besproken in de raadscommissie.

-- Advertentie --