Categorieën
Algemeen

Mansveld wil overleggen met partijen

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de gerechtelijke uitspraak van gisteren. Zij wil in overleg met de verschillende partijen.

Gisteren deed het Gerechtshof in Den Haag uitspraak in het door de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) aangespannen spoedappèl tegen de Staat. Het hof besloot de eerdere uitspraken in de zaak te vernietigen. Voor de EVT betekende dit doorvaren na 1 februari aanstaande, daar waar Mansveld de contracten met de rederij wilde opzeggen.

“Voor alle duidelijkheid meld ik dat het hier gaat om rechterlijke uitspraken in een voorlopige voorziening hangende de bodemprocedure voor de kantonrechter, die in dit soort huurzaken de bevoegde rechter is. Vooralsnog blijft de formele opzegging van de huurovereenkomsten gelden. Op basis van de uitspraak van de appèlrechter kan EVT wel gebruik blijven maken van de aanleginrichtingen, in principe totdat de bodemrechter anders heeft beslist, tenzij een andere oplossing wordt gevonden. Dit betekent dus dat EVT voorlopig kan blijven varen”, aldus Mansveld in haar brief aan de Kamer.

Verder laat de staatssecretaris weten nog niet te weten of ze in cassatie gaat tegen de uitspraak, zij gaat zich daar de komende tijd op beraden. Op korte termijn is Mansveld van plan in overleg te gaan met de gemeente, Doeksen en de EVT om te verkennen welke mogelijkheden er zijn om continuïteit te kunnen garanderen. Dat is ook waar CDA-kamerlid Sander de Rouwe de staatssecretaris toe opgeroepen heeft.

Op Vlieland is men geschrokken van de uitspraak van donderdag. Zij zijn bang de dupe te worden van de strijd op buureiland Terschelling, als Doeksen zich genoodzaakt voelt in de dienstregeling te snijden. “Het gaat ons om ons eiland, wat er op Terschelling gebeurd is al erg genoeg. De EVT komt niet bij ons langs. Ze hebben maar één boot en varen geen rondje”, laat de Vlielander wethouder Riens Hoekstra aan Omrop Fryslân weten.

Omrop Fryslân bracht vanmorgen een bezoek aan de Spathoek, het schip van de EVT, waar het personeel aanwezig was om de dag van gisteren te evalueren. Ook was er een aandeelhoudersvergadering aan boord. Die reportage is hier te bekijken.

-- Advertentie --