Categories
Algemeen

EU start feitenonderzoek naar uitkopen EVT

De Europese Commissie heeft een feitenonderzoek gestart naar het uitkopen van de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) door Doeksen en het Rijk. Dat melden de Leeuwarder Courant en de Volkskrant vandaag.

Begin deze maand maakten de partijen bekend dat Rederij Doeksen concurrent EVT overnam. Daarnaast keert het Rijk €9 miljoen schadevergoeding uit aan de EVT. Het personeel en het schip van de EVT werden gisteren overgedragen aan Doeksen.

Juridisch specialist Joanna Warnel van het directoraat-generaal voor mobiliteit en transport van de Europese Commissie laat desgevraagd aan de Leeuwarder Courant weten dat er een feitenonderzoek naar de overeenkomst tussen de partijen is opgestart. Het gaat niet om een formeel onderzoek naar de gang van zaken. “We proberen tot nu toe alleen de feiten op tafel te krijgen”, aldus Warnel in de Leeuwarder. Er zijn vragen over de kwestie gesteld aan de Nederlandse overheid.

De Volkskrant zegt vandaag de tekst van de overeenkomst tussen de drie partijen in handen te hebben gekregen. “Daaruit blijkt dat Mansveld zozeer vreesde dat een vrije markt op de Waddenzee de bereikbaarheid van het eiland aantast, dat ze het risico op eventuele wetsovertredingen op de koop toeneemt”, aldus de krant.

“Volgens de staatssecretaris is geen sprake van illegale staatssteun. Maar mogelijk ziet de Europese Commissie dat anders, vrezen haar juristen. Vandaar dat er een aparte bepaling in de overeenkomst is opgenomen, waarin staat dat de overeenkomst zo veel mogelijk in stand blijft als de betaalde 9 miljoen euro ‘onverhoopt door de Europese Commissie als staatssteun (…) wordt aangemerkt.'”, schrijft de Volkskrant. Hieruit zou opgemaakt kunnen worden dat de overname van de EVT door Doeksen en het stopzetten van de juridische procedures hoe dan ook van kracht blijven.

De woordvoerder van staatssecretaris Mansveld verklaart tegenover de krant dat de passage is toegevoegd om ‘over alle aspecten van de schikking transparant naar elkaar te zijn’. Het ministerie ziet de €9 miljoen als ‘schadevergoeding in verband met mogelijk onrechtmatig handelen’.

Hoogleraar economisch recht aan de Rijksuniversiteit Groningen Hans Vedder keek op verzoek van de Volkskrant naar de overeenkomst tussen Mansveld, Doeksen en de EVT. “Een bijzonder contract. Er is een kans dat dit uiteindelijk als staatssteun wordt gezien.”

De Europese Commissie start nu een feitenonderzoek naar de zaak. Ook omdat Mansveld de EC niet om goedkeuring gevraagd heeft, iets wat volgens Warnel wel verplicht is zodra de schijn van staatssteun wordt gewekt. De Commissie moest het nieuws over het akkoord vernemen uit de media.

Op 23 april moet staatssecretaris Mansveld zich verantwoorden voor de Tweede Kamer.

-- Advertentie --