ms Tiger

Overeenkomst veerdiensten openbaar

Staatssecretaris Mansveld van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft op verzoek van de Tweede Kamer de overeenkomst tussen het Rijk, Rederij Doeksen en de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) geopenbaard.

Op verzoek van de Tweede Kamer en de Europese Commissie heeft Mansveld de overeenkomst tussen de partijen gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. Deze overeenkomst is onder dit artikel gepubliceerd. In eerste instantie had de staatssecretaris geheimhouding gesommeerd. In een brief aan de Tweede Kamer reageert Mansveld op de beschuldigingen over illegale staatssteun, zoals deze eerder in de Volkskrant gedaan werden. Verder laat Mansveld weten nog geen vragen van de Europese Commissie ontvangen te hebben.

In de Leeuwarder Courant van afgelopen zaterdag geeft oud-directeur van de EVT, Erwin Rob, een reactie op de berichten over illegale staatssteun. Hij zegt in die krant de €9 miljoen niet terug te geven. “Je denkt toch zeker niet dat ik een overeenkomst teken als later blijkt dat ik het geld terug zou moeten betalen? Mocht het staatssteun blijken te zijn, dan is dat een zaak van Doeksen en het rijk”.

De Leeuwarder Courant weet verder het bedrag te noemen dat Rederij Doeksen betaald heeft voor overname van de Spathoek. Doeksen betaalde €2,8 miljoen voor de Spathoek, zo’n 5 ton meer dan de EVT betaalde bij aanschaf. De taxatiewaarde was volgens Doeksen-directeur Paul Melles €3,2 miljoen. Verder stelt de Leeuwarder dat Doeksen voor de EVT zelf “naar verluidt een veelvoud van de €9 miljoen van de staat” moest neertellen. Melles noemt dat “puur flauwekul”.

Op 23 april is er een debat in de Tweede Kamer over de overeenkomst. Brief en overeenkomst zijn onderstaand te lezen.

Vaststellingsovereenkomst

Reactie Op Verzoek Om Informatie Overeenkomst Waddenveren