HT-race Houtman

40ste editie HT-roeirace van start

De 40ste editie van de beroemde Harlingen-Terschelling (HT) sloepenroeirace wordt vandaag gehouden. 130 sloepen vertrekken vrijdagmorgen vanuit Harlingen naar Terschelling.

De HT-roeirace bestaat sinds 1975 en gaat dit jaar het veertigste jaar in (meer achtergrondinformatie lees je hier). Het is de 40ste editie van de race, ook al ging editie 39 op het laatste moment niet door in verband met de weersomstandigheden.

Die weersomstandigheden zullen de roeiers vandaag niet dwars gaan zitten. De voorspellingen zijn goed, na een week vol extreme regenval. Voor de vrijdag is een zonnige dag voorspeld, met windkracht 3 en een graad of 17 in de middag. Perfecte weersomstandigheden voor een dag roeien op de Waddenzee. WeerOnline durft het weer zelfs een 10 te geven.

Voor de Stichting Harlingen-Terschelling Sloepevenementen is het een bijzondere editie. De Rotterdamse stichting die in 2000 de organisatie van de race overnam van de zeevaartschool op Terschelling, stopt na deze editie. In de HT-krant neemt de voorzitter afscheid. Vanaf volgend jaar moet een nieuwe stichting met nu nog onbekende personen de organisatie over gaan nemen.

Het “bungee-roeien” in de haven van West-Terschelling, dat vorig jaar werd georganiseerd als goedmakertje voor de afgelaste race, was zo’n groot succes dat het ook dit jaar op de dag na de wedstrijd georganiseerd zal worden.

De eerste roeiers vertrekken om 10:30 uit de haven van Harlingen, de laatste starten om 11:30. De startlijn is live te zien op Webcam-Harlingen.nl. Tegen de middag zullen de eerste roeiers aankomen op Terschelling. Op Skylgenet.nl is de race te volgens via de marifoon scanners, de AIS (er zijn veel schepen op het water om de sloepen te begeleiden) en later in de middag via de webcams op West.

Op Facebook en Twitter zullen mooie plaatjes die vanaf het water binnenkomen gedeeld worden, belangrijk nieuws zal hier op de website verschijnen.

Onderwerpen
 
-- Advertentie --