Categorieën
Algemeen

Brandaris II (en Mansveld) op Terschelling

De oud-reddingboot Brandaris II, in dienst gesteld op Terschelling in 1923, is vandaag aangekomen op Terschelling. Staatssecretaris Wilma Mansveld stond aan het roer.

De Brandaris II kwam in 1923 op Terschelling, nadat de Brandaris I in 1921 verging op zee. Daarbij kwamen alle redders om het leven. Het schip heeft enkele spectaculaire reddingen op haar naam en werd uiteindelijk pas in 1960 vervangen door de ‘Carlot’.

In 1966 kwam het schip in handen van een particulier die het schip grondig verbouwde tot een plezierschip. De Stichting Behoud oudste Motorreddingboot ter Wereld kreeg het schip in 2010 in het vizier en kocht het uiteindelijk in 2011.

Na een grondige renovatie, komt het schip vandaag op eigen kracht en met een escorterende KNRM-vloot aan op Terschelling. Daar zal het schip zich bij de Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg (de oudste motorreddingboot ter wereld) en de roeireddingboot Secretaris Schumacher voegen. Twee museumreddingboten met thuisbasis Terschelling. Vorig jaar was de Brandaris II ook al eens op Terschelling, maar kon toen niet op eigen kracht varen.

Interessant detail is dat staatssecretaris Wilma Mansveld aan het roer zal staan van de Brandaris. Het is voor Mansveld pas de eerste keer in haar leven dat ze Terschelling bezoekt, ook al speelde ze een sleutelrol in de veerbootoorlog.

-- Advertentie --