MS Friesland en kitesurfer

Doeksen haalt Top 10 “walgelijke monopolisten”

Rederij Doeksen heeft een plek gescoord in een Top 10. Geen positief lijstje echter: de reder staat op de derde plek in de “Top 10 Walgelijke Monopolisten” in de Nieuwe Revu.

In de Nieuwe Revu van deze week werd het lijstje gepresenteerd onder de kop “Hoe zij ons leven vergallen: Top 10 Walgelijke Monopolisten”. Het magazine vindt dat “de wereld geterroriseerd wordt door monopolisten” en stelde daarom een lijst op.

Opvallend hoog vinden we dus ook Rederij Doeksen op plek 3. Nieuwe Revu zegt over de rederij:

“De veerboot naar Terschelling en Vlieland werd de afgelopen maanden twee keer zo duur. Hoe dat nou weer kan? Rederij Doeksen schakelde een concurrent uit die door dezelfde vaargeul voer en bij dezelfde steigers wilde aanleggen. Deze lastige horzel was een stuk goedkoper en dat vond monopolist Doeksen niet grappig.

De Friese veerbootmaatschappij kreeg het voor elkaar dat staatssecretaris Mansveld de aanvallende partij (Eigen Veerdienst Terschelling) verbood om nog gebruik te maken van aanlegsteigers op Terschelling, nadat Doeksen had gedreigd de dienstregeling naar het eiland in de winter te versoberen. Bij de rechter kreeg de rebelse rederij nog wel de kans om uit te varen, maar ze waren zo murw gebeukt dat de ondernemers zich gewonnen gaven na een knock-out bod van Doeksen.

Uit cijfers van het Friese statenlid Jelle Hiemstra blijkt nu dat een gezin met één kind en een kleine auto vorig jaar zomer 96 euro kwijt was voor een retourtje Terschelling. Deze zomer was dat 210 euro; een prijsstijging van 220 procent. Volgens Hiemstra annuleren Waddenzeefans hun vakanties, gechoqueerd door de tariefstijgingen. Het Friese statenlid wil dat Commissaris der Koningin John Jorritsma opheldering gaat vragen bij staatssecretaris.”

Doeksen wordt in de Top 10 vergezeld door de Taxi Centrale Amsterdam (1), Hilton (2), de NS (4), KPN (5), de Oranjes (6), God (7), Google (8), Zwarte Piet (9) en de NPO (10).

De Nieuwe Revu gebruikt als motivatie het verhaal van statenlid Hiemstra, dat hij in augustus al naar buiten bracht. Doeksen-directeur Melles liet toen al weten dat zijn beweringen niet juist waren. Zijn statement wordt in het verhaal van de Revu niet genoemd, maar geen van de “beschuldigde” monopolisten komt aan het woord. De lijst is lichtelijk satirisch opgesteld en mag met een flinke korrel zout worden genomen.

Ook Commissaris van de Koning in Fryslân, John Jorritsma, steunt de eerdere beweringen van Paul Melles. In een brief aan de Friese Koers van 2 september j.l. beantwoord Jorritsma de vragen van Hiemstra. “U vergelijkt het reguliere tarief in 2014 met het actietarief in 2013 en niet met het reguliere tarief uit 2013 en dat is geen eerlijke vergelijking”, schrijft Jorritsma. “Overigens zijn de tarieven van Rederij Doeksen na de overname van EVT op 18 april jongstleden niet verhoogd”, voegt hij daar aan toe.

Verder verklaart Jorritsma in de brief dat uit onderzoek is gebleken dat het aantal overgezette toeristen tussen 2013 en 2014 niet gedaald is, één van de beweringen van Hiemstra.

Antwoordbrief aan FK over prijsstijgingen Doeksen 2014