Categorieën
Algemeen

Waddenvereniging komt met protestactie tegen zoutwinning

“Stop fout zout! Als je van de Wadden houdt”. Met die slogan is de Waddenvereniging een protestactie gestart tegen de zoutwinning onder de Waddenzee.

Begin deze maand werd duidelijk dat zoutfabriek Frisia uit Harlingen van staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma toestemming krijgt om 20 tot 25 miljoen ton zout onder de Waddenzee te winnen.

Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging strijden al jaren tegen deze plannen. “De zoutwinning veroorzaakt bodemdaling onder de voor vogels onmisbare Ballastplaat. Hierdoor loopt een gebied met een oppervlakte van circa 500 voetbalvelden de kans onder water te verdwijnen. Met een snavel van een paar centimeter heeft een vogel als de kanoetstrandloper dan snel het nakijken. Het voedsel dat de vogels nodig hebben om verder te trekken wordt onbereikbaar”, zeggen zij.

“In de bodem van de Ballastplaat leven tot 300 nonnetjes per vierkante meter. Deze schelpdieren zijn een belangrijke voedselbron voor trekvogels. De extra zandsuppletie die wordt ingezet om bodemdaling te voorkomen, heeft mogelijk grote gevolgen voor de kwaliteit van de wadbodem. Het leven van de dieren in de wadbodem en van duizenden trekvogels wordt daarmee onnodig in de waagschaal gelegd.”

De Waddenvereniging heeft al gezegd in beroep te gaan tegen de beslissing van Dijksma, maar komt nu ook met een eigen protestactie: Stop fout zout.

“Frisia in Harlingen is onderdeel van K+S in Duitsland. Dit bedrijf bestaat op 9 oktober 125 jaar. Wij weten wel een mooi cadeau om dat te vieren!”, zegt de Waddenvereniging. Middels de actiewebsite foutzout.nl maakt de vereniging het mogelijk digitale ‘verjaardagskaartjes’ naar het bedrijf te sturen als protest. Ook geld doneren is mogelijk.

-- Advertentie --