Categorieën
Algemeen

Zeehonden in badkuip gevonden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dinsdag tijdens controles zeehonden aangetroffen in een badkuip.

De NVWA deed dinsdag op twee particuliere adressen een inval. Beide personen werden ervan verdacht zonder vergunningen zeehonden in huis te houden. Bij één van de twee verdachten werden zeehonden gevonden in de badkuip. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en de zeehonden zijn overgebracht naar zeehondencrèche Pieterburen.

De NVWA ging op onderzoek uit na een aantal meldingen vanaf Terschelling en Ameland. Zeehonden die overgedragen werden aan de EHBZ’ers (Eerste Hulp Bij Zeehondenopvang) kwamen niet in een officiële opvang terecht. Ook waren er de afgelopen maanden beduidend minder zieke zeehonden aangemeld dan voorheen.

De NVWA geeft enkel aan dat de invallen gedaan zijn “in het noorden van het land”. Het is niet duidelijk of de zeehonden op één van de twee eilanden werden gehouden, of dat dit aan de vaste wal gebeurde.
De NVWA heeft inmiddels in een reactie aan Skylgenet laten weten dat de zeehonden niet op de eilanden, maar in de provincie Groningen zijn aangetroffen. Daar bestond eerder onduidelijkheid over.

Eerder dit jaar, in juni, vond de NVWA ook al zeehonden bij particulieren. Toen werden er twee dieren vastgehouden in een schuur. In augustus maakte de autoriteit proces-verbaal op tegen een man die twee zeehonden ophaalde bij de boot in Harlingen, maar niet naar een opvang bracht.

Uit een gesprek van de NOS met Lenie ’t Hart, oud-directeur van zeehondenopvang Pieterburen, blijkt dat de NVWA ook bij haar op bezoek is geweest. Bij ’t Hart werd niets gevonden, maar ze gaf wel aan dat het om oud-medewerkers van de crèche gaat die betrapt zijn.

“Ze kiezen er zelf voor om zieke zeehonden op te vangen”, zegt ’t Hart. “Ze willen ze niet naar Pieterburen brengen omdat ze het daar niet vertrouwen. Er lopen drie aangiftes wegens dierenmishandeling tegen Pieterburen. Dat moet eerst worden uitgezocht”, stelt ’t Hart tegenover de NOS.

zeehondbadkuip

zeehondbadkuip2

-- Advertentie --