Categorieën
Algemeen

Rechtszaak om konijnenjacht Terschelling – update

De Faunabescherming spant een rechtszaak aan om de konijnenjacht op Terschelling te stoppen. Dat melden onder andere de Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân.

Volgens de Faunabescherming wordt er op het eiland misbruik gemaakt wordt van de regels, waardoor jagers onterecht konijnen afschieten. Zo wordt er onder andere geschoten in de duinen, terwijl dit volgens de regels niet mag omdat de duinen een natuurgebied zijn.

Jagers hebben een ontheffing van het Ministerie van Economische Zaken, maar die mag alleen gebruikt worden als er sprake is van schade aan de landbouwgrond.

Tegenover de Leeuwarder Courant heeft het ministerie verklaart dat de konijnen schade veroorzaken aan de fietspaden door de duinen. Ze graven hun hol onder de paden, waarna deze af en toe instorten.

Boswachter Joris Blankena schetst deze situatie in het Eindhovens Dagblad. Een uitgebreid gangenstelsel van meerdere konijnenfamilies stortte recent in, waarbij een flinke hap van het fietspad werd meegenomen. “Hier zat een gat van een halve meter doorsnee en een halve meter diep”, zegt Blankena.

Naar schatting wonen er 50.000 tot 100.000 konijnen op Terschelling en dat mag een plaag genoemd worden. Ze graven onder fietspaden, maar ook onder weilanden en de dijken. Een gevaar voor de stabiliteit.

Het grootste probleem is dat het konijn geen natuurlijke vijand kent op het eiland. Op de vaste wal is dat de vos, maar die leeft niet op het eiland. Een vos naar het eiland halen is volgens de boswachter ook geen alternatief. “Veel vogels op het eiland – zilver- en mantelmeeuwen, eidereenden, lepelaars – nestelen op de grond. Slechts enkele vossen kunnen een hele kolonie in korte tijd uitmoorden. Enkele jaren geleden hebben onbekenden een paar vossen uitgezet. De gevolgen voor de vogels waren dramatisch. Dat werd een slachtpartij.”

De enige optie die overblijft is afschieten, wat de Faunabescherming dus niet ziet zitten.

De rechtszaak zou vandaag al behandeld worden, maar omdat men vergeten was Staatsbosbeheer uit te nodigen, is deze uitgesteld naar 12 november.

Update: de rechter heeft vandaag besloten de konijnenjacht tijdelijk stil te leggen, tot er op 12 november een definitieve uitspraak wordt gedaan.

-- Advertentie --