Categorieën
Algemeen

Hoorzitting badhotel Midsland aan Zee

De plannen voor een nieuw badhotel in de duinen van Midsland aan Zee houdt de gemoederen flink bezig. Morgenmiddag houdt de gemeente een hoorzitting, schrijft de Telegraaf vandaag.

Iemke Rijf uit Midsland is van plan een nieuw Badhotel te bouwen in de duinen. Zijn opa liet in 1935 op dezelfde plek een hotel bouwen, maar dat werd door de Duitsers gesloopt in 1943.

Badhotel Midsland
Badhotel Midsland oud
Badhotel Midsland oud

Huisjeseigenaren zien de komst van het hotel niet zitten. “Alsof veerboot De Friesland op dat duin ligt… Het wordt een soort Chinese Muur”, zegt huiseigenaar Aukt van Essen in de Telegraaf. Het hotel wordt namelijk 12,5 meter hoog en zo’n 50 meter lang.

Paul Bockholts leidt namens de huisjeseigenaren van Midsland aan Zee de protesten tegen het hotel. Ze zijn bang dat het uitzicht vanuit hun eigen huisjes wordt verprutst.

“Het gebouw is straks van verre te zien, omdat het zo hoog is”, zegt bewoner van Essen. “Er staat hier geen enkele lantaarnpaal. Moet je je voorstellen dat dat ding er is. Dat geeft heel veel licht. Waar blijft onze sterrenhemel dan?”. Ook is Van Essen bang voor de extra verkeersbewegingen. “Waar nu kinderen met schepjes op de badweg lopen, rijden straks wagens af en aan voor het vervoer van gasten en personeel.”

Naast de huiseigenaren protesteert ook Stichting Ons Schellingerland (SOS) tegen de komst. Voorzitter Schurink vindt dat de komst van het hotel 15 jaar te laat is. “Na het oorlogsherstel was er veel vraag naar hotelbouw. Nu zitten we in een economische dip en zijn er ondernemers die met hun denken in de vorige eeuw zitten. De groeigedachte gaat eindeloos door, terwijl niemand erop zit te wachten”, zegt hij tegen de Telegraaf.

Ook Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer zijn niet enthousiast. Rijkswaterstaat is van mening dat het hotel de primaire waterkering van Terschelling kan verzwakken. “Om de waterveiligheid op het eiland te kunnen garanderen, hebben we de gemeente verzocht om de omgevingsvergunning in te trekken”, zegt woordvoerster Saskia Dijkema tegen de Telegraaf. De bouw is wel mogelijk, als het hotel specifieke aanpassingen krijgt en voldoet aan strenge eisen. Daarover is Rijkswaterstaat in gesprek met de gemeente.

Staatsbosbeheer denkt dat het plan niet binnen het bestemmingsplan past. “Daarnaast hebben we problemen met de landschappelijke inpassing van het huidige ontwerp”.

Vergunning

Het grootste probleem in de zaak is de vergunning. Deze werd plotseling van rechtswege verleend, omdat de gemeente de termijn had laten verlopen.

Dat kon gebeuren, omdat de gemeente Terschelling de vergunningsverlening uitbesteed aan FUMO. Hierbij zijn veel problemen ontstaan, met name door onderbezetting.

Donderdagmiddag houdt de gemeente Terschelling een hoorzitting waar alle betrokkenen hun verhaal mogen doen.

-- Advertentie --