Categorieën
Algemeen

Tariefdifferentiatie bij Rederij Doeksen uitgelegd

In eerdere nieuwsberichten kwam het al eens naar voren: Rederij Doeksen begint volgend jaar met prijsdifferentiatie. Verschillende tarieven voor een overtocht op verschillende momenten van de dag.

Vandaag gaf Doeksen-directeur Paul Melles wat meer toelichting op de plannen op het Blogboek van de rederij. “Vaar buiten de ‘spits’ met 20% korting.”

In de reisbranche is prijsdifferentiatie geen onbekend systeem. Met name in de luchtvaart wordt het intensief toegepast: verschillende tarieven voor verschillende momenten van de dag. “Het is een mooi instrument om een betere spreiding van vervoersstromen over de dag te stimuleren. En het is een goede manier om passagiers zelf te laten kiezen wat voor hen belangrijker is: de prijs of het reismoment”, aldus Melles.

Doeksen merkt naar eigen zeggen al jaren dat passagiers in de vakantieperiode een voorliefde hebben voor bepaalde afvaarten van de reguliere veerdienst. Het gaat dan vooral om de 09:45 (volgend jaar 09:55) en 15:00 afvaarten vanuit Harlingen naar Terschelling, de 12:30 afvaart retour en de 14:15 afvaart naar Vlieland.

“Op die tijdstippen zijn onze schepen altijd snel uitverkocht. Dit, terwijl op de vroegere en latere afvaarten die dag nog steevast voldoende ruimte beschikbaar is. Op de meest gewenste afvaarten varen we dan met erg volle boten van en naar de eilanden en dat wordt niet door alle passagiers als prettig ervaren”, stelt Melles.

Volgend jaar gaat Doeksen passagiers, auto’s, fietsen e.t.c. 20% korting bieden op de eerste afvaart vanaf de eilanden naar Harlingen en de laatste afvaart vanuit de havenstad naar de eilanden. Voor de dienst Harlingen-Terschelling v.v. is dat 07:00 uur T-H en 19:55 H-t.

De belangrijkste vraag die opkomt bij het plan kopt Melles zelf al in: “‘Dat is leuk,’ denk je nu misschien, ‘maar dan verhogen jullie zeker de tarieven op de piekmomenten?’ Het antwoord daarop is: ja en nee.”

“In het zomerseizoen (17 april t/m 30 september 2015) worden de tarieven van de veerdienst buiten de daluren met 3,4-5% verhoogd t.o.v. prijsniveau 2014. Tijdens de winterdienstregeling 2015 blijven de tarieven gelijk aan die van 2014. Dit betekent, samen met de 20% korting tijdens daluren, dat de tarieven voor 2015 gemiddeld genomen níet stijgen, maar gelijk blijven aan die van 2014. De prijsdifferentiatie geldt overigens niet voor de sneldienst: hiervoor blijft het hele jaar door een vaste, niet-verhoogde prijs gelden (prijsniveau 2014).”

Na volgend jaar zal de rederij, samen met het Rijk als concessieverlener, gaan evalueren hoe het variëren van prijzen uit heeft gepakt en een vervolg krijgt. Voor het komende jaar heeft de reder toestemming gekregen van het Rijk om de tariefdifferentiatie uit te voeren.

Op de website van de rederij alle voorwaarden nogmaals op een rijtje

-- Advertentie --