Categorieën
Algemeen

Mensenkaak op het strand

Op het strand van Terschelling spoelde vanmiddag een onderkaak van een mens aan, compleet met alle tanden en kiezen. De vinders brachten het bij de politie, maar wat wordt er dan mee gedaan?

Toeval of niet, ditzelfde weekend verscheen in de Leeuwarder Courant een verhaal over een gevonden kaak op Vlieland, eerder dit jaar. De chauffeur van de Vliehors Express op dat eiland, Aant-Durk van der Veen, vond hem en bracht het object naar de politie.

De krant zocht vervolgens uit wat er gedaan wordt met aangespoelde menselijke resten. De kaak op Vlieland was namelijk al het zevende lichaamsdeel in Nederland dit jaar. Door het stromingspatroon van de Noordzee komen veel resten uit omringende landen uiteindelijk hier aan de kust uit.

Het blijkt dat aangespoelde resten naar het Bureau Vermiste Personen Noordzee (BVPZ) in Den Helder gaan. Dit onderdeel van het Korps Landelijke Politiediensten werd in 1980 opgericht. In die tijd kwamen bovenmatig veel mensenresten boven water, omdat vissen met een over de zeebodem slepende paal in die tijd opkwam. Botten van de zeebodem kwamen massaal in de netten terecht.

Medewerkers van het BVPZ proberen o.a. met DNA-onderzoek te achterhalen van wie de botten zijn. Volgens de Leeuwarder Courant zijn er sinds 1980 zo’n 900 vermissingen aangemeld bij het bureau, waarvan er zo’n 400 later geïdentificeerd konden worden. 24 mensen werden levend teruggevonden, de overige 400 personen zijn nooit gevonden of geïdentificeerd.

In het geval van de kaak op Vlieland kon er geen match gevonden worden. Dit kan echter jaren later alsnog komen, als een familielid DNA afstaat. Zo werd er afgelopen april bijvoorbeeld eindelijk een match gevonden voor een in 1987 op Terschelling aangespoeld been.

Volgers de vinders is de vandaag gevonden kaak, die in tegenstelling tot die op Vlieland nog over een gaaf gebit beschikt, ingeleverd bij de politie. Ook deze zal naar verwachting naar Den Helder gaan voor onderzoek. Wellicht later meer…

-- Advertentie --