Categorieën
Algemeen

Zeekapen moeten terug

De twee zeekapen die ooit op het Kaapsduin bij West-Terschelling stonden, moeten terug. Dat schrijft de Leeuwarder Courant vandaag.
Zeekaap Terschelling
De stichting Sporen in het zand onderzoekt de herplaatsing van één of beide kapen. Een kaap is een grote houten of stalen constructie die overdag als herkenningspunt dient voor schepen. De kapen op de Noordsvaarder wezen scheepvaart op het zeegat tussen Vlieland en Terschelling.

“Terugkeer zou de maritieme identiteit van Terschelling wezenlijk vergroten”, zegt Freek Zwart namens Sporen in het zand in de Leeuwarder Courant. In 2002 hield de stichting zich al eens bezig met de seinpaal op het seinpaalduin, die mogelijk zou verdwijnen.

De nieuwe kapen zouden 18,5 meter boven het duin moeten uitsteken, net als vroeger. De bouw van dergelijke constructies is echter niet toegestaan in het bestemmingsplan.

De stichting moet nu een zware planologische procedure doorlopen en op zoek naar subsidies om de kapen ook daadwerkelijk te kunnen bouwen.

-- Advertentie --