Categorieën
Algemeen

Aangespoelde bruinvis aangevallen door zeehond

De bruinvis die begin deze week op Terschelling aanspoelde, is vrijwel zeker aangevallen door een grijze zeehond. Strandbus Terschelling vond de bruinvis maandag en schakelde de Stichting SOS Dolfijn in. Inmiddels zwemt het dier in het Dolfinarium om aan te sterken.

Volgens eerdere berichten maakte het dier, dat de naam Bendert heeft gekregen, het goed, maar de stichting maakt zich toch zorgen. Er werd bloedarmoede, uitdroging en een longworminfectie bij het dier geconstateerd. De bruinvis wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden.

Vandaag maakte de stichting ook bekend dat de bruinvis vrijwel zeker is aangevallen door een grijze zeehond. Dat blijkt uit verwondingen aan de staart en de vinnen.

Verwonding Bruinvis

In november werd een onderzoek gepresenteerd door IMARES, NIOZ en de Universiteit Utrecht waaruit bleek dat de grijze zeehond massaal jonge bruinvissen aanvalt.

Onderzoekers durfden zelfs te stellen dat de grijze zeehond doodsoorzaak nummer één is voor de bruinvis. Ook Bendert lijkt dus aangevallen te zijn, maar overleefde dit vooralsnog wel.

-- Advertentie --