Categorieën
Algemeen

Vaarwel Tweety, bedankt!

Het nieuwe jaar is amper begonnen, maar toch is er al droef nieuws. Weliswaar langverwacht, maar toch droef. Het 303 SAR Squadron wordt vandaag opgeheven.

Vanuit Leeuwarden heeft het 303 Squadron 55 jaar lang het patiëntenvervoer vanaf de Waddeneilanden uitgevoerd. De teller staat inmiddels op ruim 5400 vluchten. De laatste jaren werden deze uitgevoerd met drie karakteristieke gele AB-412 helikopters, door veel mensen wel ‘Tweety’ genoemd.

SAR-heli

Vorig jaar besloot Defensie dat het uitvoeren van patiëntenvervoer vanaf de Wadden niet langer een taak voor de Luchtmacht is. Ook waren de gele helikopters afgeschreven en de nieuwe Defensietoestellen te groot en te duur voor deze taak.

Den Helder
Vanmiddag om exact 12:00 draagt het 303 Squadron in Leeuwarden de verantwoordelijkheden over aan Den Helder en moeten de sleutels van de karakteristieke gele helikopters definitief ingeleverd worden. Deze staan inmiddels ook al te koop.

Op 15 januari aanstaande om 3:03pm exact volgt een ceremonie voor genodigden op Vliegbasis Leeuwarden, waarbij het vaandel van het 303 Squadron wordt teruggegeven aan de Bevelhebber van de Luchtstrijdkrachten.

RAV-Fryslân
Vanaf vanmiddag wordt het patiëntenvervoer op de Wadden tijdelijk gedaan vanaf Vliegbasis Leeuwarden door het 300 Squadron met twee grote Cougar transporthelikopters. De SAR-taken boven zee worden voortaan vanuit Den Helder uitgevoerd. Dat gebeurde voorheen ’s nachts ook al.

Het patiëntenvervoer wordt naar verwachting vanaf halverwege dit jaar echt overgedragen, dan neemt ambulancedienst RAV-Fryslân een helikopter in gebruik.

Begin december voerde het personeel al een symbolische laatste vlucht uit naar Terschelling. Gisteravond moesten ze nog één keer aan de bak.

-- Advertentie --