Categorieën
Algemeen

Veel duinafslag door storm

De storm en het hoge water van de afgelopen dagen heeft op de Waddeneilanden voor flink wat duinafslag gezorgd. Dat laat Rijkswaterstaat vandaag weten.

Rijkswaterstaat heeft vandaag visuele inspecties gedaan langs de Waddenkunst en daaruit geconcludeerd dat er volgens verwachting flink wat duin is weggeslagen. De veiligheid van de eilanden is echter niet in gevaar en spoedreparaties zijn volgens de overheidsdienst niet nodig.

“De meeste afslag heeft plaatsgevonden op Oost-Vlieland, Noordwest-Terschelling en Noordwest-Ameland. De afslag van duinen door storm in de winter is gebruikelijk. In de zomermaanden groeien de duinen weer aan. Het zand dat afslaat blijft in het kustsysteem en versterkt het naburige strand of vooroever. Daarnaast monitort Rijkswaterstaat continu de kust en voert waar nodig regulier onderhoud uit aan de kust”, laat de dienst weten.

Op Vlieland en Terschelling valt de schade mee, maar met name op Ameland hebben de duinen flink wat schade opgelopen. Rijkswaterstaat verwacht dan ook dat het natuurgebied Lange Duinen-Noord op dat eiland zal onderlopen bij komend stormachtig weer. “De veiligheid op het eiland komt hierdoor niet in het geding. De primaire waterkering op het eiland ligt verder landinwaarts en beschermt de bewoners tegen het buitenwater.”

Op Terschelling is groot onderhoud aan de stranden en duinen door Rijkswaterstaat vrijwel nooit nodig. Voor Ameland is dat anders. Dit jaar wil de dienst zo’n 6,5 miljoen kuub zand op de kust van het buureiland spuiten.

Onderstaande foto werd tijdens de inspectie door Rijkswaterstaat op Ameland genomen.

Duinafslag Noordwest Ameland

-- Advertentie --