Categorieën
Algemeen

Huisjeseigenaren willen zendmast kwijt

De eigenaren van vakantiehuisjes in Midsland-Noord willen voor de rechter afbraak van de nieuwe KPN-zendmast eisen. Dat schrijft de Leeuwarder Courant vandaag.

De 40 meter hoge zendmast zorgt al jaren voor onrust onder de huisjeseigenaren. KPN kwam in 2011 met de plannen voor een mast. Een jaar later zorgde dat voor stevige discussie op het eiland. De huisjeseigenaren wilden de mast verbieden, maar de dekking op het midden en oostelijke deel van Terschelling was zo slecht, dat er zelfs gevreesd werd voor de veiligheid: 1-1-2 was lang niet overal bereikbaar.

In 2013 begon de KPN uiteindelijk met de bouw van de mast, tegenover ET-10 in Midsland-Noord. De huisjeseigenaren eisten een bouwstop voor de rechter, maar kregen dat uiteindelijk niet voor elkaar.

27 omwonenden zijn volgens de Leeuwarder Courant vorige week naar de bestuursrechter gestapt om afbraak van de mast te eisen. De mast maakt teveel herrie bij wind harder dan 3Bft, staat aan de rand van bos en hei en hindert de zichtlijnen vinden zij.

De huisjeseigenaren vestigen hun hoop op een deel van de uitspraak van de rechter in 2013: die gaf destijds aan dat de motivering van de gemeente om de vergunning te verlenen, rammelde. Sindsdien heeft de gemeente nog niets gedaan aan het verbeteren van deze motivatie.

Volgens een vertegenwoordiger van de gemeente in de Leeuwarder Courant was dat ook niet nodig, omdat de uitspraak destijds te vaag was. Volgens de gemeente is de mast volgens bestemmingsplan, staat deze niet in een beschermd natuurgebied en voldoet hij aan de eisen van welstand.

Volgens de omwonenden is dat laatste niet het geval. Zij lieten een adviesbureau uit Groningen toetsen of de mast voldeed aan de eisen van welstand. Het rapport is volgens de Leeuwarder kritisch: de mast staat de dicht op de weg en belemmert zichtlijnen.

Een wetenschapper van de Technische Universiteit Twente was al eerder door de huisjeseigenaren ingeschakeld om onderzoek te doen naar de noodzaak van de mast. Hij concludeerde dat een mast van 25 meter op een alternatieve plek, met een koppeling aan de lichtmasten van het sportveld in Midsland, even veel effect zou hebben gehad.

Zowel de KPN als de gemeente stellen volgens de Leeuwarder Courant dat de berekeningen van de wetenschapper, Mark Bentum, niet correct zijn en vinden zijn onderzoek daarom niet betrouwbaar.

De rechter doet op 20 mei uitspraak.

-- Advertentie --