Categorieën
Algemeen

Opknapbeurt voor Hêdredersplak

In opdracht van Staatsbosbeheer wordt momenteel gewerkt aan het Hêdredersplak, beter bekend als de ijsbaan van Hoorn.

Het terrein in het bos nabij Hoorn wordt in de wintermaanden gebruikt als ijsbaan voor ijsclub Willem Barentsz, maar buiten de winter is het een natte duinvallei waar allerlei soorten bijzondere soorten planten groeien.

“De laatste tijd raakte een steeds groter stuk aan de westkant van het Hêdredersplak bedekt onder een laagje slib. Deze kant ligt iets lager dan de rest waardoor al het slib, bestand uit o.a. plantenresten, zich hier verzamelde. Hierdoor verdwijnen de kenmerkende soorten als oeverkruid, duizendknoop fonteinkruid en ondergedoken moerasscherm”, stelt Staatsbosbeheer.

Met een graafmachine haalt loonbedrijf Hoekstra het slib weg. Een klein deel wordt iets dieper aangelegd dan nu, daarmee hoopt Staatsbosbeheer het slib daar voortaan te concentreren.

“Aan de noordkant verlagen we een deel van de oever tot op dezelfde hoogte als de ijsbaan. Door dit stuk niet helemaal op één hoogte aan te leggen maar te zorgen voor minieme hoogteverschillen krijgen verschillende soorten hier de kans zich uit te breiden.”

-- Advertentie --