Categorieën
Algemeen

Tweede Kamer verdeeld over gaswinning

De Tweede Kamer heeft gisteren verdeeld gestemd over gaswinning op Terschelling. Verschillende moties haalden het niet, omdat de partijen elkaars moties wegstemden.

PvdA-kamerlid Jan Vos diende samen met Esther Ouwehand van de PvdD en Liesbeth van Tongeren van GroenLinks een motie in die gaswinning op en rond het eiland definitief moest blokkeren.

Die motie kreeg steun van GroenLinks, ChristenUnie, PvdD en SP maar kreeg geen meerderheid. CDA en D66 stemden tegen. D66 diende via Stientje van Veldhoven op eigen houtje een motie in, waar de PvdA weer tegen stemde.

“Dat is een grote teleurstelling” zegt Annet van Essen van actiegroep GasTvrijTerschelling. “Het had een krachtig politiek signaal geweest naar de minister toe, dat vervuilende gasindustrie niet wenselijk is in een natuurrijk, beschermd gebied als Terschelling”.

“We zullen even onze teleurstelling moeten wegslikken maar gaan dan onze verdere stappen bepalen. Ook samen met Milieudefensie en Waddenvereniging, want samen hebben we een krachtige lobby en een gemeenschappelijk doel. Gelukkig hebben ChristenUnie, GroenLinks en D66 al laten weten dat zij het er ook niet bij laten zitten. Er volgen de komende maanden nog genoeg energiedebatten waar wij ons geluid kunnen laten horen.”

“Daarnaast kunnen we nog invloed uitoefenen op de inhoud van de nieuwe Mijnbouwwet, de wet waarop minister Kamp definitief een gaswinningsvergunning kan afwijzen. En wij weten ons gesterkt door bijna 60.000 Nederlanders die zich via onze petitie tegen de gaswinningsplannen op Terschelling hebben uitgesproken”, stelt Van Essen.

Gisteren werd duidelijk dat minister Kamp geen bezoek komt brengen aan Terschelling. De actiegroep had de minister uitgenodigd de situatie ter plekke te komen bekijken.

https://twitter.com/Sywert/status/641336114649939968

-- Advertentie --