Gemeentehuis Terschelling

Raadslid dient officiële klacht in bij gemeente

Fractievoorzitter van Plaatselijk Belang Terschelling, Guus Schweigmann, heeft een officiële klacht ingediend over de werkwijze van de Gemeente Terschelling. Hij zou in zijn werk als raadslid belemmerd zijn.

Schweigmann, die vooral veel in het nieuws was rondom het klokkenluidersdossier, zegt op 22 oktober van dit jaar in opdracht van de gemeentesecretaris het gemeentehuis zijn uitgezet. Dat blijkt uit een statement op de website van de partij.

Het raadslid wilde een motie en twee amendementen voor de raadsvergadering van 27 oktober bespreken met de griffier en kwam daarvoor naar het gemeentehuis.  Volgens Schweigmann raadde de griffier aan de documenten te laten toetsen door het hoofd financiën en regelde een afspraak.

“Ik kreeg een kopje koffie aangeboden en zou net mijn amendement met hem bespreken toen de directeur/gemeentesecretaris naast mij stond. Ik gaf haar beleefd even de ruimte om te praten met het afdelingshoofd financiën, maar zij stond erop dat ik even mijn zin mocht afmaken. Vervolgens gaf zij mij te kennen dat dit niet kon: een raadslid direct contact met een ambtenaar en dat ik eerst aan haar om toestemming moest vragen. De ambtenaar wekte voor haar en ik kon daar niet zomaar gebruik van maken. Ze vroeg de ambtenaar beleefd mij naar de deur te begeleiden en ging weer weg”, verteld Schweigmann.

“Vanwege het feit dat ik mijn koffie nog niet eens op had en direct naast de kamer van het hoofd financiën de leestafel met daarop alle kranten van het noorden staat, ben ik daar gaan zitten bladeren. Direct daarop kwam het afdelingshoofd financiën met een rood hoofd mij alsnog sommeren om in opdracht van de directeur direct het gemeentehuis te verlaten en moest hij mij begeleiden naar de deur”.

In zijn verklaring gebruikt Schweigmann stevige termen als “machtsvertoon” en “illegaal”. Het raadslid is van mening dat contact met een ambtenaar volgens verordeningen van de gemeente niet via de gemeentesecretaris hoeft te verlopen. “Daarbij past al helemaal niet om zonder enige grond daartoe een raadslid te sommeren om een openbaar gebouw als een gemeentehuis te verlaten”, stelt hij.

Naar aanleiding van het voorval is er begin deze week een officiële klacht ingediend bij de gemeente, die Plaatselijk Belang Terschelling op internet heeft gepubliceerd voordat de gemeente de kans kreeg hier op te reageren.

Op vragen van de Leeuwarder Courant wil burgemeester Bert Wassink dus ook nog geen echte antwoorden geven. “We hebben de klacht in behandeling en moeten nog wederhoor toepassen. Het is jammer dat de publiciteit is gezocht. Zo beschadig je mensen”, stelt hij tegenover de krant.