Categorieën
Algemeen

Rijksoverheid moet snel informatie over zoutwinning Waddenzee openbaren

Het ministerie van Economische Zaken moet binnen twee weken informatie leveren over de geplande zoutwinning onder de Waddenzee, anders volgt een dwangsom. Dat weet NU.nl te melden.

In mei van dit jaar kwam naar buiten dat minister Kamp besloten had toch groen licht te geven voor het winnen van zout onder de Waddenzee. Frisia Zout uit Harlingen kreeg daar in eerste instantie in 2014 al toestemming voor van staatssecretaris Dijksma, maar Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging tekenden toen bezwaar aan.

Die drie partijen lieten het er in mei wederom niet bij zitten en stapten met de kwestie naar de Raad van State. Daarnaast blijkt dat de partijen ook een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) ingediend hebben, waar het ministerie tot nu toe nog niet op gereageerd heeft.

Volgens het ANP heeft de Rijksoverheid nog twee weken de tijd om te reageren op dat verzoek en stukken over de besluitvorming te openbaren. Daarna volgt een dwangsom. Het is verder nog niet duidelijk wanneer de Raad van State naar de zaak gaat kijken.

Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en de Waddenvereniging zijn van mening dat het winnen van zout onder de Waddenzee grote gevolgen kan hebben voor het UNESCO-werelderfgoed.

“De zoutwinning veroorzaakt bodemdaling onder de voor vogels onmisbare Ballastplaat. Hierdoor loopt een gebied met een oppervlakte van circa 500 voetbalvelden de kans onder water te verdwijnen. Met een snavel van een paar centimeter heeft een vogel als de kanoetstrandloper dan snel het nakijken. Het voedsel dat de vogels nodig hebben om verder te trekken wordt onbereikbaar”, zeiden de natuurorganisaties vorig jaar.

“In de bodem van de Ballastplaat leven tot 300 nonnetjes per vierkante meter. Deze schelpdieren zijn een belangrijke voedselbron voor trekvogels. De extra zandsuppletie die wordt ingezet om bodemdaling te voorkomen, heeft mogelijk grote gevolgen voor de kwaliteit van de wadbodem. Het leven van de dieren in de wadbodem en van duizenden trekvogels wordt daarmee onnodig in de waagschaal gelegd”. De Waddenvereniging kwam eerder al met de ‘Stop fout zout’ actie.

-- Advertentie --