Categorieën
Algemeen

Veel steunbetuigingen voor zeehondenredder Hessel

Terschellinger zeehondenredder Hessel Wiegman kan op veel sympathie van de mensen rekenen, nadat zijn illegale opvang vorige week werd ontruimd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed vorige week een inval bij Wiegman na klachten van de omgeving. In zijn loods trof de NVWA tien zeehonden aan, die overgeplaatst zijn naar Pieterburen.

Volgens de NVWA maakten “de conditie van de dieren en de omstandigheden waaronder de dieren gehouden werden het noodzakelijk dat de dieren zo snel mogelijk overgebracht worden naar een professionele opvang”. De Autoriteit publiceerde daarbij ook foto’s.

Wiegman gaf later aan dat de foto’s een vertekend beeld geven van de situatie. Naar eigen zeggen was hij net bezig met het schoonmaken van de verblijven.

Eind vorig jaar nog werd Wiegman uitgeroepen tot dierenhulpverlener van het jaar, voor zijn onvermoeibare inzet voor de zeehonden. Hij redde in de afgelopen 50 jaar zo’n 4000 beesten.

“Hij had een aantal zieke en verweesde zeehonden onder zijn hoede, omdat hij die onder geen voorwaarde naar Pieterburen wilde brengen”, stelde Lenie ’t Hart vorige week op haar website. “Vorig jaar heeft Hessel namelijk moeten ervaren dat door hem naar de Zeehondencrèche gebrachte doodzieke zeehonden met een antiwormmiddel binnen twee dagen weer in het ijskoude water werden gedumpt”.

’t Hart vertrok in 2014 bij de zeehondencrèche die ze zelf oprichtte, vanwege onenigheid met de nieuwe directie over de te varen koers. Sindsdien wordt er over en weer met veel modder gegooid en weigeren sommige redders, zoals Wiegman, nog langer zeehonden naar Pieterburen te brengen.

Volgens ’t Hart was Wiegman bezig met het aanvragen van een vergunning voor een eigen zeehondenopvang op Terschelling. Naar verluid was deze aanvraag bijna rond.

Volgens veel mensen van zowel het eiland als daarbuiten, steunen Wiegman in zijn zaak en vinden de aanpak van Pieterburen en de NVWA buiten proporties. Zo is er inmiddels zelfs een petitie gestart om de Terschellinger te steunen, die inmiddels zo’n 4500 keer ondertekend is.

-- Advertentie --