Categorieën
Algemeen

Illegale zeehondenopvang op Terschelling ontruimd

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vandaag op Terschelling een illegale zeehondenopvang ontruimd. Er werden in totaal 10 zeehonden aangetroffen.

Volgens de NVWA werden de tien zeehonden in een loods van zeehondenredder Hessel Wiegman op het eiland aangetroffen. Het betreft drie jonge beesten zonder moeder (huilers) en zeven zeehonden van ongeveer een half jaar oud.

“Zeehonden zijn wilde dieren die bij opvang voldoende ruimte en specialistische (medische) verzorging nodig hebben. Opvang van zeehonden is daarom alleen toegestaan in professionele opvangcentra met een ontheffing van de overheid. In Nederland zijn dit Ecomare op Texel, een opvanglocatie in Stellendam en de zeehondencrèche in Pieterburen”, stelt de NVWA.

Particulieren zijn volgens de Autoriteit verplicht om zeehonden na aantreffen binnen 12 uur over te brengen naar één van de eerder genoemde professionele opvangcentra. In dit geval is dat niet gebeurd. “De conditie van de dieren en de omstandigheden waaronder de dieren gehouden werden maken het noodzakelijk dat de dieren zo snel mogelijk overgebracht worden naar een professionele opvang. De inspectie is uitgevoerd naar aanleiding van stankoverlastklachten van mensen uit de omgeving”, stelt de NVWA op de website.

De aangetroffen beesten worden door de NVWA zo snel mogelijk overgebracht naar één van de erkende opvangcentra. De bekende zeehondenredder werd vorig jaar nog uitgeroepen tot dierenhulpverlener van het jaar.

Lenie ’t Hart

Lenie ’t Hart, oprichter van zeehondencrèche Pieterburen, heeft op haar website gereageerd op het voorval. ’t Hart verliet de crèche in 2014, na conflicten met een deel van het personeel en de nieuwe directie over de te varen koers.

“Hij had een aantal zieke en verweesde zeehonden onder zijn hoede, omdat hij die onder geen voorwaarde naar Pieterburen wilde brengen”, stelt ’t Hart op haar website. “Vorig jaar heeft Hessel namelijk moeten ervaren dat door hem naar de Zeehondencrèche gebrachte doodzieke zeehonden met een antiwormmiddel binnen twee dagen weer in het ijskoude water werden gedumpt.”

“Hessel heeft meer dan 50 jaar ervaring met het redden van zeehonden en inmiddels meer dan 4000 zeehonden in nood geholpen. Ondanks veel vertraging en veel interne besprekingen is de toezegging gekomen dat vrijwel zeker per 1 februari een vergunning voor zeehondenopvang op Terschelling komt. Met die vergunning in het vooruitzicht heeft Hessel een paar zeehonden in nood onder zijn hoede genomen”, aldus ’t Hart.

In september 2014 werden er zeehonden in een badkuip in de provincie Groningen aangetroffen. De verdachten werden toen uiteindelijk niet vervolgd, omdat er volgens de rechter sprake was van overmacht. Ook die vrijwilligers weigerden destijds zeehonden over te dragen aan Pieterburen.

Illegale zeehondenopvang

 

Illegale zeehondenopvang

 

Illegale zeehondenopvang

Foto’s: NVWA

-- Advertentie --