Friesland en Tiger Rederij Doeksen

Provincie mogelijk verantwoordelijk voor concessie Waddenveren

De provincie wordt in de toekomst mogelijk verantwoordelijk voor de concessie Waddenveren, in plaats van de Rijksoverheid. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De concessie voor de Waddenveren, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, werd door de Rijksoverheid geïnitieerd en aanbesteed. Dit had in eerste instantie de ‘veerbootoorlog‘ tot gevolg, maar inmiddels is de periode in volle gang.

Volgens de Leeuwarder Courant denkt minister Mélanie Schultz van Haegen momenteel na over het overhevelen van deze aanbestedingsprocedure naar de provincie Fryslân. Provincies zijn momenteel ook verantwoordelijk voor de concessies in het Openbaar Vervoer.

“Regionale spoorlijnen, busvervoer, het grijpt allemaal in elkaar”, zegt Aukje de Vries (VVD) tegen de krant. “Het is niet verkeerd om te onderzoeken hoe je dit dichter bij de mensen kunt organiseren”.

Het Rijk heeft nog voldoende tijd om te onderhandelen met de provincie over de exacte werkwijze. De huidige concessieperiode voor Rederij Doeksen en Wagenborg Passagiersdiensten loopt nog tot 2028.