Categorieën
Algemeen

WNF: Waddenzee wordt bedreigd

De Waddenzee als Werelderfgoed wordt bedreigd. Dat zegt het Wereld Natuur Fonds (WNF) na uitgebreid onderzoek.

Het WNF liet door een internationaal adviesbureau onderzoek doen naar de bedreiging van natuurgebieden door menselijke activiteiten. Volgens het onderzoek loopt bijna de helft van de gebieden op de UNESCO-werelderfgoedlijst gevaar, waaronder de Waddenzee.

Vooral het erfgoed in Centraal en Zuidelijk Afrika wordt slecht beschermd, zo vinden de onderzoekers. Maar liefst 71% van de gebieden wordt bedreigd door menselijk handelen. In Zuidoost-Azië, Australië en Latijns-Amerika is dat zo’n 50%.

In Europa zijn 12 gebieden aangemerkt als bedreigd, waaronder de Waddenzee. Het Waddengebied in Nederland, Duitsland en Denemarken werd enige jaren geleden toegevoegd aan de lijst van UNESCO. Het is het enige UNESCO-gebied in Nederland.

Met name de plannen voor gas- en zoutwinning in het Waddengebied zien de onderzoekers als een grote bedreiging voor het voorbestaan van het natuurgebied. Tegen zoutwinning strijd de Waddenvereniging al enkele jaren.

Maar ook voor het boren van gas in het Waddengebied lopen verschillende aanvragen, waaronder die op Terschelling. De Waddenvereniging verzet zich hier tegen, onder andere via een speciale actiesite. Het WNF sluit zich hier nu bij aan.

De partijen zien bodemdaling als gevolg van gas- en zoutwinning als het grootste risico voor het Waddengebied. Hierdoor zouden delen van de zee die nu droogvallen, dat mogelijk niet meer doen. Dit zou de leefomgeving voor met name veel vogels ernstig verstoren.

“De Waddenvereniging verzet zich fel tegen de nieuwe plannen voor mijnbouw onder of bij Werelderfgoed Waddenzee”, zegt Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenverening op de website van het WNF. “De Waddenzee is van ons allemaal, niet van een paar bedrijven die gaan voor snelle winst. Ik ben blij dat het WNF zich daar sterk voor maakt, wereldwijd, maar ook voor werelderfgoed in eigen land.”

Deze week nog lekte zo’n 73 kubieke meter gasolie de haven van Oudeschild, Texel, in. Een deel daarvan is terechtgekomen in de Waddenzee.

Het rapport met de bevindingen van het WNF is hier te downloaden.

-- Advertentie --