Categorieën
Algemeen

Rampen 1666 herdacht op Vlieland en Terschelling

Gisteren werden zowel op Vlieland als op Terschelling de vergeten rampen van 1666 herdacht. De herdenking werd op spectaculaire wijze herdacht op het plein voor de Brandaris.

Op 19 augustus 1666 gaf de Engelse Schout bij Nacht, Sir Robert Holmes, opdracht 150 koopvaardijschepen voor de kust van Vlieland in brand te zetten. Zo’n 2000 mensen kwam daarbij om het leven.

Een dag later kwamen de Engelsen aan land op Terschelling, waarna West-Terschelling vrijwel volledig afgebrand werd. Een ramp voor de Terschellinger bevolking, voor de nabestaanden van de slachtoffers, maar ook een ramp voor de Republiek op financieel vlak.

De Amsterdamse beurs sloot drie dagen haar deuren vanwege het verlies van (omgerekend) 120 miljoen euro aan handel. De Terschellingers waren hun huisje op West kwijt. Dakloze gezinnen werden opgevangen op Oost Terschelling en in Harlingen. Het duurde twee jaar eer er kon worden gestart met de wederopbouw van West Terschelling.

Het officiële programma startte vrijdagmiddag om 14.30 uur op Vlieland. Op Terschelling werd het programma in de Westerkerk voortgezet nadat de genodigden ontvangen waren op zeesleepboot Holland. De avond werd afgesloten met een spectaculaire beeld- en geluidshow, geprojecteerd op de Brandaris . De Brandaris en de Westerkerk zijn met enkele andere gebouwen op West de enige getuigen van de ramp.

Zaterdag wordt een grootschalige rampenoefening gehouden op zee, vlak voor het Groene Strand van Terschelling. Tal van hulpdiensten zullen in actie komen bij Operatie Vuurzee en samenwerken om de brand te bestrijden en drenkelingen te redden. Vanmorgen moesten diezelfde hulpdiensten overigens al echt in actie komen voor een scheepsbrand.

De oefening is vanaf de kust goed te volgen en de reddingshelikopter is later op het Groene Strand van dichtbij te bewonderen. Nog de hele week staat Terschelling in het teken van de grote brand in 1666.

De NOS maakte nog enkele mooie video’s van de herdenking. Zie daarvoor de site van de omroep.

-- Advertentie --