Categorieën
Algemeen

Duinvallei vol zeewater tegen exotische plant

In opdracht van Staatsbosbeheer is deze week begonnen met het vol laten lopen van een duinvallei met zeewater. De natuurbeheerder hoopt zo een exotische plant uit te roeien.

Het gaat om een duinvallei bij Midsland aan Zee, westelijk van de badweg. Hier komt de watercrassula voor, een plant uit Nieuw-Zeeland die volgens Staatsbosbeheer tot voor kort nog in tuincentra in Nederland te koop was. Waarschijnlijk is de plant via een vijver of bij het leeggooien van een aquarium in het duingebied terecht gekomen.

“De gevolgen van het voorkomen van watercrassula voor inheemse planten zijn desastreus”, zo stelt Staatsbosbeheer. “Watercrassula vormt in een paar jaar dichte matten waar andere planten moeilijk tussen kunnen groeien. Bovendien verspreidt de plant zich razendsnel (invasief) middels ongeslachtelijke voortplanting via stengel(delen) en blaadjes.”

Inmiddels is er een verbod op de verkoop van het plantje ingesteld, maar voor de duinvallei komt dat te laat. “In 2013 en 2014 hebben we hier al eens ingegrepen door groeiplaatsen af te plaggen en de plant in droge delen diep onder het zand te stoppen. Dat werkte, maar blijkbaar waren er andere, minder goed zichtbare groeiplaatsen of (kleine) plantendelen aanwezig. Eind augustus zagen we dat de plant op veel meer plaatsen en nu in relatief grote oppervlaktes in de duinvallei voorkomt.”

In overleg met de gemeente Terschelling, Wetterskip Fryslân en de provincie Fryslân is besloten de vallei vol te pompen met zout zeewater. De watercrassula is niet bestand tegen zeewater en sterft daardoor af.

“Uit onderzoek blijkt dat deze methode het beste is met de minste bijeffecten. Juist omdat het nu vrij droog is en het grondwater laag staat, zal het zoute water het grootste effect hebben. Bovendien is de overlast van extra water minimaal voor de vakantiehuizen, omdat het grondwater zo laag staat”, aldus Staatsbosbeheer.

Daar waar openingen in de vallei zitten brengt een aannemer tijdelijke dijkjes aan. Het is de bedoeling dat er acht dagen lang een laag zeewater in het gebied komt te staan. In de hoeken waar geen water komt, maar het plantje wel staat, wordt deze verbrand met een dakleerbrander.

Staatsbosbeheer waarschuwt dat naast het exotische plantje, ook de inheemse beplanting zal afsterven in het zoute water. Deze groeien echter vanzelf weer terug. Voor de drinkwaterwinning op het eiland heeft het zoute water geen gevolgen, heeft Vitens laten weten.

Voor wie geïntereseerd is heeft Staatsbosbeheer een informatiekeet geplaatst naast de vallei, waar dagelijks een boswachter aanwezig is om uitleg te geven.

-- Advertentie --